Tänk proffsigt

Opersonligt. Vi behöver bli mer professionella i våra personliga brev och lära oss att sälja in oss själva som en resurs för företag, annars är det många chanser som kommer gå oss förbi, menar Ana-Gabriela Acosta.

Opersonligt. Vi behöver bli mer professionella i våra personliga brev och lära oss att sälja in oss själva som en resurs för företag, annars är det många chanser som kommer gå oss förbi, menar Ana-Gabriela Acosta.

Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Norrbottens län2014-05-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordet ”personligt” i det personliga brevet är missvisande för arbetssökande.

Många tror att det personliga brevet ska visa deras personlighet och livshistoria snarare än deras kvalifikationer – något som kostar mer än vad de vinner på.

Brev som innehåller hur många barn en person har, vad de drömmer om eller varför de står där de gör i dag är brev som kan kosta människor deras intervjuer. Det personliga hör hemma i en intervju och inte i det personliga brevet.

Så varför envisas vi med att ett brev som ska handla om kvalifikationer och professionella egenskaper tituleras som ”det personliga brevet”? Det orsakar endast problem på arbetsmarknaden, problem som jag som rekryterare ofta får bevittna.

För om det personliga

brevet handlar om dina personliga egenskaper och attribut snarare än dina professionella kvalifikationer riskerar det inte bara

att kosta dig en intervju utan också att bli väldigt torftigt.

Ett personligt brev som är privat i sin framställning gör att vi rekryterare saknar underlag för att avgöra om du är relevant för tjänsten – det personliga brevet blir således irrelevant.

Vi måste börja se förbi ordet ”personligt” när vi skriver våra personliga brev.

Vi måste börja anpassa våra brev utefter jobbannonserna för att visa på de kvalifikationer som jobben prioriterar högst finns hos oss.

Vi behöver bli mer professionella i våra personliga brev och lära oss att sälja in oss själva som en resurs för företag, annars är det många chanser som kommer gå oss förbi.

Så vad är lösningen? Döp om det personliga brevet eller tänk annorlunda kring det.

För mig skulle det gärna få heta ”det professionella brevet” istället, något som garanterat skulle reda ut flera frågetecken och förminska antalet missförstånd.

För genom att tänka professionellt får du nämligen med de viktigaste punkterna; du tänker mer analytiskt på dina arbetsrelaterade kvalifikationer och kan på så vis visa mer vad du kan och hur du kan använda dig av den kunskap som du har.

Precis det som ett personligt brev borde handla om.

Så förändra tänket. Döp om det personliga brevet till det professionella brevet, åtminstone i dina egna tankar, för en bättre chans i arbetslivet.