En stor framtidsfråga handlar om robotarnas intåg i arbetslivet.
Den stora frågan handlar om robotarna kommer att ta över våra jobb i framtiden.
Hittills har det skett en stor robotisering av svensk industri. Utomlands går utvecklingen ännu snabbare, och där handlar det om robotiserade kläder, robotlemmar som vi styr med tankekraft och robotifierade människor.
Nästa stora steg i utvecklingen som förutspås handlar om så kallade humanoida robotar, det vill säga robotar som både ser ut och fungerar som människor.
Det pågår redan prov i Japan då de har en stor mängd äldre människor.
Så, för att klara av alla dessa äldre människor så har de på prov börjat med att låta robotar hjälpa äldre.
Det finns redan i dag forskning kring humanoida robotar, så ingen vet exakt hur utvecklingen kommer att bli. Något som vi dock vet är att det kommer att kunna konstrueras logiska robotar som kan göra en del som människor inte kan göra, då människor ibland inte anses vara logiska.
En fråga som ställs är hur lång tid kommer det att ta innan våra jobb ersätts med robotar? Hur lång tid det kommer att ta innan våra jobb ersätts med robotar vet ingen med säkerhet, men det finns de som förutspår att det kan handla om 20 år innan så har skett. Andra resonemang pekar istället på att det kan ta upp till 30 år innan samtliga jobb har ersatts med robotar.
En av orsakerna till den snabba utvecklingen av robotar är att dessa inte medför samma osäkerhet som vanliga människor gör. Humanoida robotar skulle i princip kunna säkra jobben inom äldreomsorgen om det visar sig fungera bra med de tester som genomförs i Japan.
Angående vilka jobb som riskerar att försvinna på grund av robotarnas intåg i arbetslivet, så handlar det i första hand om enklare monotona jobb till exempel inom hamburgerkedjor.
De jobb som kan tänkas bli kvar och som inte kan skötas av robotar är sådant som kräver både tanke och kreativitet, till exempel journalistjobb, forskning och så vidare.
Något vi dock vet i dag är att robotar inte kommer att bli någon dagsfluga som får ett stort och omedelbart genomslag, för att sedan försvinna snabbt. Vi kan dra vissa paralleller till när IT gjorde sitt intåg, och en del trodde att det är en dagsfluga som snart försvinner. Men, i dag vet vi bättre. I dag finns datorer på våra arbetsplatser, i våra hushåll och även på många andra platser.
Till exempel används datorer som styr autopiloten på flyget. När det kom var det många som skrek högt, men det visar sig att autopiloten är säkrare än människan och därmed minskar den osäkerhet som finns när människan skall styra och ta kontroll. Det finns exempel från andra länder där det blivit katastrof när styrmannen på planet försökt agera i strid med autopiloten, och att autopilotens agerande medfört att planet kraschat.
En fråga som därmed uppstår i och med robotarnas intåg på arbetsmarknaden och att de på vissa arbetsplatser ersätter människor, är hur kommer detta att påverka våra socialförsäkringssystem? För, när jobb försvinner och människor inte längre behövs så leder det ju till att de måste hitta sin försörjning på något annat sätt.
Här finns alltså en viss risk att det blir bidragssystemen som får lösa det här. Detta leder i sin tur till frågan om vi riskerar att hamna i en situation där vi måste höja skatterna rejält därför att människor behöver ekonomiskt stöd när de ersätts med robotar.
Med tanke på den här utvecklingen så blir det ju viktigt att fundera kring hur ska vi lära ut ny teknologi till kommande generationer så att de känner sig bekväma med robotiseringen. Det vill säga, hur långt ner i åldrarna bör denna form av utbildning och inskolning påbörjas. Så det finns många frågeställningar att ta ställning till angående framtidens arbetsmarknad och framtidens arbetsuppgifter.
Här kan vi diskutera många olika branscher och områden där det går att ha robotar och områden där det är mer tveksamt. Vill verkligen människor att vi till exempel har robotar som fattar beslut och handlägger ärenden på en myndighet, och kan vi då garantera individens rättssäkerhet?.
Tidskriften Business Insider har tagit upp det här med jobb som riskerar att försvinna, och de påpekar att 47 procent av de jobb som hotas hittar vi i första hand kassörskor, vissa administrativa jobb, och jobb inom telemarketing. Dessutom riskerar 99 procent av jobben inom bland annat telemarketing, matematiska tekniker, vissa jobb inom försäkringsbranschen, transport och frakt agenter, skatteförbereda/utredare, jobb inom fotografiska processer, bibliotekstekniker och dataregistrerare att ersättas helt av datorer och automatisering.
Vill vi att robotarna ska ta över arbetsuppgifter från vanliga människor, så att vi på sikt riskerar en ökad arbetslöshet och vad får det i så fall för ekonomiska konsekvenser för individen och samhället?