Textil design behövs

Slutklippt. Det är klippt för gymnasieprogrammet Textil design. Insändarskribenten är 		besviken.

Slutklippt. Det är klippt för gymnasieprogrammet Textil design. Insändarskribenten är besviken.

Foto: JESSICA GOW / TT

Norrbottens län2015-09-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här veckan tar Bun beslut att man ska lägga ner ”Textil design”, en utbildning som främst lockar flickor och som lovordats av branschen som en av de bästa i landet. Nyligen har också kommunen självt uttryckt sin uppskattning för utbildningens kvalitet. Dessutom får många ungdomar arbete på orten via sina praktikplatser. Andra läser vidare eller sugs upp av den nationella marknaden. Det är alltså inte så att ”programmet riktar sig mot en smal sektor med begränsad efterfrågan” som Bun skriver i sitt beslutsunderlag.

Den förestående nedläggningen görs i en tid när Tillväxtverket och andra rapporterar om att modebranschen i Sverige växer som aldrig förr när annan export minskar. Klädbranschen i Sverige behöver utbildade studenter! Branschen är den sjätte största exportnäringen och andelen kvinnliga vd:ar är dubbelt så hög jämfört med näringslivet i övrigt.

För ett antal år sedan fick utbildningen öka intagningen för att alla gymnasieelever skulle få sitt förstahandsval. Den tanken lever inte längre för dom som nu söker utbildningen?

Nya gymnasiereformen (GY11) tog bort högskolebehörigheten samtidigt som det skedde en drastisk minskning av gymnasieelever i kommunen. Detta medförde att alla yrkes­utbildningar tappade elever. Skolverket har nu ändrat behörigheten men eleverna har inte hittat tillbaka. Inte ännu!

Luleå har Sveriges bästa gymnasieby med ett bra utbildningsutbud och med specialanpassade lokaler för de konstnärliga utbildningarna. Nu pratar man om nedläggning. Inte bara Textil Design är i farozonen utan många praktiskt estetiska utbildningar. Men vad gör egentligen kommunen? Och hur ska man ta sig an regeringens utlovade satsning på de konstnärliga utbildningarna?

Kommunen borde lära av LTU och förstå att man måste marknadsföra sina utbildningar på ett professionellt sätt. Man borde också värna de praktiskt estetiska utbildningarna innan alla investeringar i utrustning och personal försvinner. Alla elever passar inte för teoretiska program.

Varför inte pröva en flexibel organisation nu när färre elever söker och låta eleverna läsa i B-form med möjlighet att utöka elevantalet vid behov? Då visar man också att man, som de flesta be­dömare, tror på framtiden för textil- och modebranschen.