Tomma lokaler dåliga signaler

Utförsäljning. Snart ännu en tom affärslokal i Luleås centrum.

Utförsäljning. Snart ännu en tom affärslokal i Luleås centrum.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2016-07-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenfall är på väg att flytta från Luleå centrum. Vad innebär detta för centrumhandeln i form av minskade luncher på restaurang? Köp av dryck, snus och cigaretter? Eller spontaninköp på lunchen?

Att även nya Telia hamnar avsides kan också ge oönskade effekter för centrumhandeln.

Redan idag gapar alltför många butikslokaler tomma, som övergivna suckar inför att handelsområden glupskt växer sig större. Det finns också något annat som gapar tomt, nämligen en politik som värnar centrumhandeln.

I NSD den 13 juli kunde vi läsa att tre centrumbutiker lagt ned inom loppet av ett par veckor. Tomma lokaler signalerar problem.

David Jansson, detaljhandelsanalytiker från Västerås, har studerat kundernas beteendemönster:

­– Utbudet av butiker är viktigt för att attrahera kunder. Står det tomt signalerar det att det finns problem. Handelsplatsen riskerar att tappa fler kunder och det är viktigt att täta luckorna för att inte kräftgången ska fortsätta, har han sagt i en intervju i VLT.

Om man googlar centrumhandel får man rikligt med träffar som vittnar om att problemet är det samma i många tätorter i Sverige.

Politiken verkar stå handfallen inför de problem centrumhandeln har i skuggan av handelsområden och outlets.

Dags för politiken att agera. Det är, trots allt, till centrum de flesta besökare och turister söker sig.

Men hopp finns i det stora landet i väster. Där har medelklassens försämrade ekonomi lett till att ett 60-tal gallerior fått ge upp de senaste fem åren. Plus att det gått trend i centrumhandel. Döda gallerior – ”dead malls” – har gjorts om till växthus, sjukhus och kyrkor.

Det handlar mycket om att kunna och våga se nya mönster. Inte bara trampa på i gamla fotspår.