Gällivare kommun har infört en ”köttfri dag” i skolorna, vilket orsakat reaktioner bland föräldrar och elever. Beslutet om den köttfria dagen sägs vara av miljöskäl, då produktion av kött är en av flera källor till klimatutsläpp.
Men viktigt att veta är att den stora ökningen av svenskarnas köttkonsumtion står det importerade köttet för. Hälften av allt nötkött vi äter kommer i dag från andra länder än Sverige.
Vi behöver skilja på kött och kött. FN:s livsmedelsorgan FAO har belyst de stora skillnaderna i klimatutsläpp mellan köttproduktionen i olika delar av världen.
Slutsatsen var att utsläppen skulle sänkas med över 30 procent om resten av världen kunde följa efter europeisk produktion.
Jämför vi utsläpp inom Europa är Sverige bäst i klassen vad gäller lägst utsläpp per kilo kött. Väger vi dessutom in andra miljöaspekter så är det stor skillnad på om en ko bidragit till biologisk mångfald på svenska betesmarker, eller gett upphov till skövling av regnskog.
Lokalt producerad mat tillför ännu högre miljövärden, då transporterna blir kortare. I norra Sverige används dessutom en mycket låg andel mineralgödsel och minimalt med bekämpningsmedel i jordbruket.
Eftersom Gällivare kommun säger sig vilja arbeta för en bättre miljö, utgår vi ifrån att den vegetariska maten som bjuds eleverna så långt som möjligt är lokalt producerad.
Självfallet förutsätter vi också att man serverar lokalt, eller åtminstone svenskt, kött de dagar kötträtter är aktuella?
Vi ser fram ett svar från kommunens ansvariga.
HERBERT NYMAN
Stor eloge till Gällivare som infört köttfria tisdagar i kommunens skolor. Ett steg i rätt riktning för att värna om miljön.
Att det rört upp känslor hos en del föräldrar är ett tydligt tecken på att vegetarisk mat är något som utmanar köttnormen i samhället.
Den normen är stark i Sverige. Så snart en norm utmanas möter den på motstånd.
Argument kommer i stil ”vi har alltid ätit kött”. Men människan har alltid krigat, våldtagit, förtryckt och förslavat.
Är det vanor man ska fortsätta med bara för att så gjorts tidigare?
Om människan alltid fortsatt leva som man tidigare gjort, hade vi ännu levt i grottor.
Beslutet att inför vegetarisk mat i skolorna ligger rätt i tiden.
Allt fler väljer vegetarisk mat – av miljöskäl, hälso-skäl, ekonomiska skäl eller kanske framför av etiska skäl.
Att äta vegetarisk mat är ett sätt att säga nej till djurplågeri.
Vem minns inte skandalerna i svensk grisuppfödning som visades på tv för ett par år sedan?
Där fick vi se grisar ligga i sin egen avföring, grisar som åt på sina döda artsfränder, grisar med psykiskt störda beteenden.
Vem vill sådant?
Vem vill stödja ett sådant djurplågeri?
VÅGA VARA VEGO