Uppror mot bankerna

Lagligt betalmedel. Då kan inte bankerna sluta hantera sedlar och mynt tycker kampanjen ”Kontanterna kvar”.

Lagligt betalmedel. Då kan inte bankerna sluta hantera sedlar och mynt tycker kampanjen ”Kontanterna kvar”.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrbottens län2016-06-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att betala med kontanter är en rättighet! Det anser i alla fall de flesta, dock inte bankerna. Den 1 juni gör bland annat PRO uppror mot bankernas inställning att inte hantera sina kunders kontanter.

Föreningslivets behov att nyttja kontanta medel är stort. Mycket av föreningarnas intäkter kommer från försäljning av lotter, hantverk, fika och mat. För det mesta små belopp där mynt är ofta förekommande.

Det handlar dock inte om några astronomiskt stora belopp, men tillräckligt för att många kassörer känner en oro för att förvara dessa pengar i bostaden.

Till det skall läggas att när nu bankerna vägrar ta emot föreningarnas behov av insättning så tvingas deras små kunder att anlita särskilda företag som specialiserat sig för kontant hantering. Detta sker mot höga avgifter.

Det är inte enbart föreningar som drabbas av bankernas nedskurna service. Människor i glesbygd drabbas särskilt hårt av att kontanthanteringen minskar. De elektroniska systemen är inte tillräckligt tillförlitliga i glesbygd ännu. Data överföringen bryts ofta vid överbelastning. Om inte handlare och kunder har kontanter kan det bli stora följdverkningar av det. Bilar får inte bränsle, människor kan inte köpa mat etc.

Varför har vi då hamnat i denna situation. En initierad källa från bankvärlden menar att alla dessa små kunder inte är lönsamma! Bankerna tjänar inga pengar på att serva dessa kunder. Bankernas avkastning är för låg ca 8%. När man försöker bemöta detta med att de gör miljardvinster varje år så får man veta att de jämför sig med industri företag (tillverkningsindustri typ Volvo) som har en avkastning på eget kapital på mellan 30-40%. När man anför argument som att tillverkningsindustrin har stora behov att ta fram nya produkter och maskiner för att tillverka dessa så menar bankerna på att det saknar betydelse?

Från föreningslivet får vi hoppas att regeringen tar en ordentlig funderare på om inte utvecklingen på detta område gått alldeles för fort.

Vi har precis fått nya sedlar, nya mynt kommer inom kort. Regeringen bör väl ändå mena på att kontanter fortfarande ett lagligt betalmedel.