Svar till Gösta Johnson, NSD den 16 januari 2015: Huvudfrågan och rubriken i insändaren ”Är suget efter makt så starkt?” bör nog ställas till Kenneth Backgård och Sjukvårdspartiet.
För trots att Kenneth Backgård inte har någon majoritet i landstingets folkvalda organ, landstingsfullmäktige eller för den delen landstingsstyrelsen, ville han till varje pris ha ordförandeposten.
Vad är drivkraften till det kan man fundera över, när det är uppenbart att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet innehar en majoritet av rösterna i båda organen. Suget på makt blev uppenbarligen alltför starkt. Makt utan majoritet är obegripligt ur ett politiskt perspektiv.
Matematiskt går det att synliggöra så här: Landstingsfullmäktige består av 71 ledamöter. Det är där som stora principiella beslut fattas för sjukvården, kollektivtrafiken och regional utveckling. Där behöver en styrelseordförande ha en majoritet av dessa 71 ledamöter på sin sida när viktiga beslut ska fattas.
Sjukvårdspartiet har 19 ledamöter, alltså långt ifrån en majoritet. Inte ens tillsammans med den borgliga alliansens tolv ledamöter skulle Kenneth Backgård ha en majoritet bakom sig. De skulle endast samla 31 av 71 ledamöter. Inte ens om Kenneth Backgård skulle liera sig med Sverigedemokraterna, skulle han samla en majoritet av ledamöterna. Det är fakta värda att ta till sig.
Så till det som Gösta Johnsson kallar för ”manipuleringar”. Lagstiftaren har skyddat en minoritet av ledamöter i ett fullmäktige genom rättigheten att begära ett extra sammanträde. Detta för att en majoritet aldrig ska kunna neka en minoritet att begära att en fråga ska prövas igen. Alltså en demokratisk rättighet som är väl värd att värnas. Det är en demokratisk garanti som inte finns i det som Gösta Johnsson kallar för ”mindre utvecklade så kallade demokratiska länder”, men som finns i den svenska lagstiftningen.
Det är också viktigt att ett landsting har andra åtaganden än sjukvård. Åtaganden som är utpekade från staten till en region eller landsting. Sjukvården är självklart ett mycket stort och prioriterat område. Det är uppenbart i att hälso- och sjukvården omfattar hela 90 procent av landstingets budget.