Vägstandarden i Gällivare är i så dåligt skick på många ställen att man kör sönder bilarna för tusentals kronor. Och då man får stå för alla kostnader själv vid reparation av bil. Stora hål i asfalten som kommunen inte märker ut, även fast groparna har varit synliga i veckor, så bryr sig inte kommunen. Framförallt i rondeller är det stora hål, efter gator, kurvor. Vi talar om gropar på 5-12 cm djup. Vad gör kommunen när de ser en grop? Utför en form av enkel lagning, lite kallasfalt på och sedan bränner arbetarna på med gasolbrännaren. Efter 100 bilar är det lika uppkört igen.
Jag körde själv sönder bilen i en grop som var omärkt vid stora Coopvägen. Drivaxeln slets ut, länkarmen slogs ut och stödbenet gick tvärt av. Körde i laglig hastighet, det var slask på vägen. Och hur behandlar kommunen då en? Jo, man skickas runt till nya tjänstemän som skyller ifrån sig hela tiden. Nej det är tydligen inte kommunens fel att det är stora djupa gropar i asfalten. Och man får vänta månader, kanske år, innan man får betalt för sin helt demolerade bil.
Inte undra på att så många väljer att flytta från Gällivare, när de behandlar sina invånare som skit och ingenting. De helt sonika kör över folk som törs opponera sig om orättvisa saker.
SVAR DIREKT
Denna vår har vägnätet varit mer drabbat än vanligt med så kallade ”potthål”. I många fall har samma grop fått lagas tillfälligt 5-6 gånger. Kallasfalt är den mest lämpade metoden på högt trafikerade vägar. Det är först när tjälen går ur som kallasfalten avlägsnas och justeringar med vanlig asfalt görs. Detta arbete med permanenta lagningar pågår just nu.
Vid ärenden där bilister fått skador på bilen hanteras detta genom försäkringsbolag där handläggningstiderna varierar.