Går det att se på arbetssökande utan att döma?
Vi hör ofta budskap om full sysselsättning. Vad innebär det? Att alla personer i arbetsför ålder ska ha ett arbete att gå till?
Det är lätt att uppfatta budskapet så eftersom det flitigt målas upp på det sättet i olika debatter. Vad vi sällan eller aldrig hör att vi behöver en viss procent arbetslösa för att vi vår ekonomi ska fungera.
Om vi nu ”behöver arbetssökande”, hur kommer det sig att vi ofta har en negativ syn på personer utan arbete? En annan viktig fråga är, vilken bild har du av dessa personer?
Ser du dem som en latmask som inte bidrar till systemet? ”Alla arbetslösa är arbetsskygga”. Är det så du ser på dessa personer?
Vi hör ibland berättelser om personer som är ärliga och berättat att de är arbetssökande. Deras historier vittnar om hur de möts av skepsis och mindre trevliga kommentarer. Tänk dig om vi kunde säga – Jag är arbetssökande, punkt och inget mer. Inga värderingar och förutfattade meningar om den personen. Ja, vi vet det är en utopi med tanke på det samhälle vi lever i. Samtidigt som det är en härlig tanke, tycker vi. Det skulle bidra till att arbetssökande slipper känna sig i underläge och har lättare att känna sig värdefulla.
Tänk dig följande scen. En person berättar att hen är arbetssökande. Om du inte känner personen, vad tänker du om den personen?
Helt ärligt, vilka tankar sätts i gång i ditt huvud? Ser du på person på din nivå? En person som är intressant att prata vidare med? Åh vad spännande, berätta mer om ditt liv som arbetslös…
Eller ser du på personen som en värdelös person som inte bidrar till systemet? Vilken bild ser du framför dig? Det här är viktiga frågor anser vi. Våra tankar och värderingar styr hur vi ser på vår omgivning. Det medverkar också till hur du ser på en person som är arbetssökande.
Om personen i stället hade svarat ”Jag arbetar som social entreprenör och just nu har jag ett mycket spännande projekt på gång…” Vilka tankar väcker det hos dig? Bilden du målar upp i det läget, hur ser den ut nu?
Vi gissar att du i den här situationen ser personen som en mer intressant person än om personen sagt att hen är arbetssökande. Kanske hade du sagt ”Oh, vad intressant, berätta mer om ditt projekt”.
Båda parter hamnar troligtvis på samma nivå än i det första exemplet. Genom att avstå från att säga att personen är arbetssökande kom hen inte i underläge och undvek att känna sig värdelös. Det bidrog också till att personen slapp eventuella förutfattade meningar från motparten.
Vilken slutsats kan vi dra av detta? Det är viktigt att inte döma hunden efter håren. Vi har sällan hela bilden klar för oss som visar vilken person du har framför dig. Trots det är det lätt att döma en person och sätta en etikett på personen i fråga.
Som sagt, att bara kunna svara ”Jag är arbetssökande”, punkt slut, det är en utopi i dag. Det är viktigt att din presentation av dig själv är attraktiv. Vad du säger medverkar till vad omgivningen tycker om dig.
Vad kan du göra för att vi i framtiden ska låta bli att döma en arbetssökande för hårt? Nästa gång kan det var du som är utan arbete.