Valet är ditt

Får vi inte en bättre livsmedelsstrategi i länet och landet, innan år 2020, då kommer vi i Norrbotten inte att ha kvar en enda bonde år 2048, skriver Jan Gustavsson.

Får vi inte en bättre livsmedelsstrategi i länet och landet, innan år 2020, då kommer vi i Norrbotten inte att ha kvar en enda bonde år 2048, skriver Jan Gustavsson.

Foto: SCOTT HEPPELL

Norrbottens län2014-02-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Livsmedelsproduktionen i Norrbotten visar på en drastisk nedgång, vi är inte självförsörjande på livsmedel. Vi har ”egen mat” på bordet till högst 40-50 procent; alltså hälften av det vi äter kommer från utlandet eller utanför länet.

Inte mycket till närproducerad bra mat försvinner ner i våra magar. Import alltså.

Det beror på flera saker: Länets bönder blir färre för att det lönar sig inte för dem att slita varje dag hela dagar året om för så jädra dåligt betalt att det blir billigare att leva om de lägger av att exempelvis mjölka kor.

En bonde jag nyligen talade med, ja, ex-bonde numera, sa att ”det var det bästa jag gjorde när jag gjorde mig av med korna”. Vilket deprimerande uttalande, och jäkligt oroande. Tänk om mjölken tar slut!

En annan bonde som varit i näringen i snart 50 år, och bonde sedan 18 års ålder, sa så här:

”Jag är snart pensionär, jag har fått besked att min allmänna pension blir 5 700 kronor i månaden, som tack för att jag producerat mat till samhället och djurfoder hela mitt liv. Jag har inte haft råd att spara till pensionen med endast några tusen i månaden att leva av. Det känns som att ha blivit rånad av staten för att man tagit mina inarbetade pensionspengar och gjort ett pensionssystem som ska täcka upp för framtida pensionärer.”

Och nyligen presenterade Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Norrbotten att det bonden får för att ha producerat ett kilo entrecote som i butik kostar dig hungrige konsument 279 kronor kilot eller filé 499 kronor, är tio procent (27-49 kronor). Resterande tar slakt och butik.

Det finns massvis med liknande exempel. Men man kan ju tänka sig, lite provokativt, att du har 30 000 kronor i månadslön för ditt arbete. Och du är lycklig för detta till en början. Men när kontoutdraget kommer via banken så får du 3 000 (tretusen) kronor. Resten tar andra.

I verkligheten kanske det är så att även om du får ut 30 000 så efter räkningarna är betalda så återstår några tusen? Ett parentesexempel.

Bönderna i länet roparna nu på hjälp och vill ha lika konkurrensvillkor som Finlands bönder, svenska bönderna pekar på risken att infrastrukturen för livsmedelsproduktion inte längre kan upprätthållas och bönderna vädjar till våra politiker att ta tag i frågan om de vill att länet ska ha egen livsmedelsförsörjning. Katastrofen är nära hävdar böndernas taleskvinnor och män.

Och visst är katastrofen nära, för hur många glas mjölk dricker du per dag, hur många ostmackor med smör käkar du? Helgsteken, hur gör du med den? Bakas det egna bullar etc?

Det blir inte mycket över till detta om du får veta att skulle vi råka ut för en ockupation eller annan typ av ”importstörningar” kan länets bönder erbjuda varje person här:

2,5 deciliter mjölk och 10 gram smör per dag och per vecka fick du bara tag på cirka 1,5 kg fläsk eller kött per vecka till familjen på 4-5 personer. Ska vi prova leva på det en månad? Snacka om vatten och bröd-meny!

Nu vill ju vår politiker Sven-Erik Bucht (S) från Karungi stoppa krogmoms-stödet på 5 300 miljoner kronor (!) till bland annat förmån för att skapa bättre förutsättningar till våra gröna näringar. Vi är många icke-bönder (matvrak) och bönder som hoppas att han ska lyckas med den sådden så vi konsumenter ska få uppleva ”nya skördar” av bra närproducerat i butikerna.

Nu gäller det att politikerna ändrar på förutsättningarna för länsbönderna: mer till bonden - mindre till mellanhänderna (butiker med flera), att du som konsument köper och frågar i butiken efter närproducerat: Var är Klöverträskäggen, vem har fött upp köttdjuren, varifrån kommer baconfläsket? Och har inte butiken Hietalas tomater och grönt eller från Nybyn i Överkalix med flera närorter i länet, då kräver du att butiken tar och fixar fram detta.

Så slipper du köpa exempelvis bär från Mexico eller Spanien eller Konsummjölk från ”D-Arla-rna eller oxfilé från Brasilien eller kött från Irland – tänk på vilka miljöförstörande transporter detta för med sig!

Nä, tacka Gud för att det finns ”kornbodar” på närmare håll. Ett glas mjölk från Norrmejerier, Outinens potatis för ett ”dopp-i-kopp” med smör, kött och fläsk kanske från Alvik, en sallad med Hietalas tomater och annat grönt från Kukkola (varför inte en sik också) – det finns möjligheter att utöka allt närproducerat livsmedel-

Men det måste också skapas förutsättningar för unga bönder att kunna ta över gårdar (bättre lånevillkor etc.). Vi behöver fler bönder i länet. Självförsörjningsgraden i länet behöver inte bli hundra procent på en gång, som den faktiskt är i Finland, men den måste bli betydligt bättre om vi norrbottningar inte ska riskera att bli genmanipulerade via importerad ”fuskmat” i framtiden.

Länets bönder kämpar på med att på olika sätt att lära oss konsumenter äta deras högkvalitativa produkter genom att komma ut i butikerna och visa upp sina produkter och - sig själva för dig. Det kan ju vara lärorikt att få bra vara, veta hur din mat är producerad – och inte minst se en livs levande bonde av kött och blod – en människa. De är snart inte många kvar!

Får vi inte en bättre livsmedelsstrategi i länet och landet, innan år 2020, då kommer vi i Norrbotten inte att ha kvar en enda bonde år 2048. Så är prognosen.

Det kan du vara med och ändra på. Nu är valet ditt!