Var inte rädda

Rädsla. Ett modernt samhälle i ett välutvecklat modernt land som Sverige behöver med andra ord öppna sig för det främmande och inte vara rädda, inneslutna, isolerade i det egna utan integreras och utvecklas samt ta vara på mångfalden i det främmande för att det ger mycket mer och mycket bättre möjligheter i framtid, anser Jerry Nilsson

Rädsla. Ett modernt samhälle i ett välutvecklat modernt land som Sverige behöver med andra ord öppna sig för det främmande och inte vara rädda, inneslutna, isolerade i det egna utan integreras och utvecklas samt ta vara på mångfalden i det främmande för att det ger mycket mer och mycket bättre möjligheter i framtid, anser Jerry Nilsson

Foto: Jurek Holzer/TT

Norrbottens län2014-06-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lokalsamhället - en förlamande rädsla för det främmande. Med lokalsamhälle syftar jag på allt det innefattar. Huvudsakligen människor som lever inom kommuner och län.

Det finns ett inneboende problem i lokalsamhället och dess funktion ifråga om mötet med det främmande i bemärkelsen, människor, verksamheter, idéer etc som gör anspråk på att nyetablera sig.

Det finns en inneboende attityd eller rädsla för det främmande som ger negativa konsekvenser för samhället och dess möjligheter till utveckling, mångfald och inte minst ekonomisk tillväxt.

Jag har mött och möter det i olika sammanhang i det nuvarande lokalsamhället. Det allvarliga är om och när rädslan övergår i eller utvecklas i riktning mot fientlighet där hat och till och med hot förekommer.

Varför, kan man fråga sig.

Människan har förmågan att mottaga information och kunskap samt förmågan och möjligheten att förstå denna.

Men när det handlar om att använda kunskapen på bästa sätt så visar det sig brista i handling i alltför många sammanhang.

Det finns troligen flera skäl till problem och varje lokalsamhälle måste själva ställa sig frågan och analysera sin egen situation.

Mycket är subtilt och dolt som inte uppmärksammas eller är känt i vidare kretsar utan stannar inom sitt sammanhang utan yttre kännedom.

Ibland kan det hända att även media får kännedom och publicerar det av allmänintresse.

Grundproblemen finns nog i den tradition, historia och situation lokalsamhället befinner sig i.

Politiken och dess insikt spelar naturligtvis sin roll i hur ett lokalsamhälle fungerar och utvecklas. Här har ledarskap en viktig roll.

Ledare måste våga ifrågasätta den egna organisationen om något är fel. Man måste även våga erkänna att det finns brister i ledarskap.

Ett öppet förhållningssätt, ett välkomnande, en hjälpsamhet till det främmande etc hjälper naturligtvis lokalsamhället till utveckling och dynamik.

Det medför att lokalsamhället blir attraktivt och intressant för främmande människor, verksamheter etc i att etablera sig och därigenom skapa ett mervärde i lokalsamhället utöver det vanliga.

Det leder till positiv befolkningsutveckling, ekonomisk tillväxt etc med alla dess synergieffekter.

Lokalsamhällen som inte är öppna för detta utan har av tradition levt relativt isolerat fria från främmande inslag som förändrar eller konkurerar eller distraherar det traditionella blir sårbara och begränsade i sin utveckling.

Även om de själva kan tycka att de lever tryggt i sin egen värld riskerar de att stagnera om de lever med en förlamande konservativ syn i en för övrigt dynamisk, öppen, globalt rörlig och konkurentutsatt värld som är i ständig rörelse och utveckling.

Ett modernt samhälle i ett välutvecklat modernt land som Sverige behöver med andra ord öppna sig för det främmande och inte vara rädda, inneslutna, isolerade i det egna utan integreras och utvecklas samt ta vara på mångfalden i det främmande för att det ger mycket mer och mycket bättre möjligheter i framtid.

Barn av och från våra lokalsamhällen kommer att ge sig ut i världen och möta det främmande.

Varför ska inte våra lokalsamhällen våga vara öppna för och ta vara på möjligheterna med det främmande?