Våra köpval gör skillnad

Norrbottens län2015-03-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En sak NSD missar i sina artiklar om den lokalproducerade maten och problemen för Norrbottens bönder är butikernas exponering av produkter.

I de flesta av Coops och Ica:s butiker exponeras Skogaholms limpor, Pågens bröd och allehanda mejeriprodukter mycket mer än de lokalproducerade, exempelvis Norrmejeriers grädde eller Olofssons bröd. Vad gäller mjölk dominerar Norrmejerier fortfarande.

Jag har varit med flera gånger om att Olofssons bröd är slut. Däremot finns det hur mycket som helst av Pågens bröd. Skåne! I ett lite större perspektiv om man exempelvis tar läsk finns det alltid pallvis av Coca-cola. Den råkar aldrig vara slut men annat kan vara slut.

Ta sedan Coop-on-line där har man rensat bort en hel del av det lokala sortimentet. Då går det inte ens att välja lokalt, om man så önskar.

För de konsumenter som inte är så medvetna tror jag att exponeringen är avgörande för vad man väljer.

Om ni vill hjälpa Norrbottens bönder – konfrontera Coop och Ica. Låt dem inte vifta bort er med att konsumenterna väljer.

Exponeringen är jätteviktig. Jag tror egentligen inte att man väljer grädde på något särskilt sätt.

Finns Norrmejeriers grädde bäst till hands tar man den.