Varför så tyst?

Bangui, Centralafrikanska Republiken 7/12; sörjande anhöriga till Thierry Tresor Zumbeti som dödats av skott i nacken och magen och begravts utanför familjens hus.

Bangui, Centralafrikanska Republiken 7/12; sörjande anhöriga till Thierry Tresor Zumbeti som dödats av skott i nacken och magen och begravts utanför familjens hus.

Foto: Jerome Delay

Norrbottens län2013-12-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har knappt gått 20 år sedan folkmordet i Rwanda 1994 där mellan 800 000 och en miljon människor blev brutalt mördade.

I dag kan paralleller dras till situationen i Centralafrikanska republiken, där omkring 400 människor dödats den senaste veckan.

Under veckan som gått har vi på fåtalet nyhetssidor kunnat läsa om de fruktansvärda omständigheter som för tillfället pågår i den Centralafrikanska republiken, där främst i huvudstaden Bangui. Bilder har visat människor lemlästade, ihjälskjutna och brutalt mördade längst Banguis gator.

Den 7 december läser jag på SvD´s hemsida att... ”Närmare 400 människor uppges enligt Röda Korset ha dödats i oroligheterna den senaste veckan.”

Flera paralleller till folkmordet i Rwanda 1994 där uppemot en miljon människor mördades går att ses då flera likheter har visat sig.

För det första, världen och media nonchalerar de förhållanden som för tillfället sker i den Centralafrikanska republiken. Jag har haft det ytterst svårt att finna nyhetsartiklar samt annan information som skriver om denna händelse. För tillfället är Bangui en öde stad på grund av mördandet. Men det verkar inte vara det enda som är öde.

Utan världens mediebevakning i detta land verkar vara lika öde. Mediebevakning från omvärlden var ett av de största misslyckandena i Rwanda. Omvärlden nonchalerade mördandet och valde istället att skriva om andra angelägenheter medan människor fortsatte att mördas brutalt med machetes på gatorna runt om i Rwanda.

För det andra, vi har redan nåtts av nyheten att ungefär 400 människor dödats under en vecka på grund av det som sker i landet. Detta kan vara en början på en upptrappning som leder till ett väldigt folkmord!

Som tur är etablerar Frankrike för tillfället en militär närvaro i landet som ska bidra till att fred uppnås. François Hollande, president i Frankrike, berättar den 7 december att deras militära närvaro i Centralafrikanska republiken ska ökas från 1 200 till 1 600 soldater.

Förhoppningsvis räcker dessa soldater samt de afrikanska styrkorna i landet som likt de franska soldaterna har FN-mandat, för att skapa fred i den Centralafrikanska republiken.

Om pågående förhållanden börjar eskalera så måste omvärlden agera snabbt för att få slut på galenskapen. Jag vill inte ha ett nytt Rwanda som kunde stoppats med rätta åtgärder vid direkta upptakten av folkmordet. Vi kan inte nonchalera att oskyldiga människor dör, utan vi måste agera direkt.

Oavsett om situationen i Centralafrikanska republiken förvärras eller inte så är medias bevakning skrämmande. Det tycks vara mer intressant för nyhetstidningarna att rapportera om Zlatans näsa är förkyld eller inte än om 400 människor mördas brutalt inom loppet av en vecka i ett land i Afrika.

Nyhetstidningar måste börja prioritera nyheter på ett annat sätt än vad de gör i dag. Media har ett enormt ansvar att informera och granska pågående förhållanden runt om i världen. Därför är detta fenomen väldigt skrämmande enligt mig.

Jag är uppriktigt rädd för att ett folkmord kommer att äga rum i Centralafrikanska republiken inom en snar framtid.

Människor har redan blivit hänsynslöst mördade medans världens medier knappast brytt sig om att rapportera hur läget är i landet.

Omvärlden måste agera med rätta åtgärder och göra det NU!