Värna det militärhistoriska och kulturella arvet, Kalix. I juni erhöll Kalix kommun en gåva från Försvarsmakten, en elva meter lång och 20 ton tung svensk miniubåt, benämnd Spiggen.
Syftet med gåvan var att ge kommunen möjligheten att använda undervattensfarkosten för att minnas de två jakterna av möjliga sovjetiska miniubåtar 1983 och 1987 i Törefjärden med omgivande farvatten.
Insändarförfattaren tjänstgjorde själv i insatsen som värnpliktig under några sommarveckor 1987. En ubåtsjakt som blev mycket uppmärksammad nationellt och internationellt.
Hundratals värnpliktiga från regementena i Boden och Kiruna, hemvärn samt delar av nationella ubåtsjaktstyrkan från marinen insattes. Militären hade mandat att bruka skarpt våld med vapenmakt nära de insatsregler som gällde i krig – vilket också gjordes.
Insatsen satte också stora avtryck för boende inom området. Vid överlämningen av Spiggen framkom att kommunen inte hade någon plan för hur gåvan skulle nyttjas för avsett ändamål.
Platser såsom Båtskärsnäs, Erikören eller Strandängarna i centrala Kalix har under sommaren diskuterats både av kommunens ansvariga och av andra förslagshållare.
Att hyra ut 20 tons-farkosten till olika entreprenörer som sysslar med turism har också föreslagits, hur det nu logistiskt ska genomföras...
Om något av dessa uppslag realiseras menar jag att beslutsfattarna inom Kalix kommun inte hanterar placeringen av Spiggen särskilt professionellt.
Det enda självklara alternativet är därför att placera miniubåten i Töre (primärt hamnen/rastplatsen) alternativt i Siknäs eller Sörens hamn utifrån följande motiv.
4 Minnesmonument, särskilt militärhistoriska, brukar alltid placeras vid eller i mycket nära anslutning till den plats som ska minnas, inte miltals därifrån. Törefjärden går ju inte heller att flytta…
4 För boende inom området är ubåtsjakterna en integrerad del av bygdens kulturarv, särskilt för de som minns insatsen och som måste kunna vidareförmedlas till kommande generationer. Detta faktum förutsätter en ”närhetsprincip”.
Genom en placering i rubricerat område kommer också invånarna i högre utsträckning kunna bidra till ubåtens utställning genom egna erfarenheter och material från insatserna.
4 Töre är en naturlig knutpunkt där E4 och E10 möts, vilket möjliggör fler potentiella besökare och som kan kombineras med marknadsföring av kommunen. Bland annat passerar det tusentals norrmän som semestrar i Byske, Piteå och Luleå två gånger årligen denna knutpunkt, och inte via Kalix.