Värre och värre

Norrbottens län2013-12-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någonting som gymnasielever pratat mycket om, är att vi har för lågt studiebidrag.

Jag är en av många ungdomar som tycker att vi får för lite pengar och jag är absolut inte ensam om att säga att mer pengar skulle välkomnas.

En gymnasieelev får 1 050 kronor i studiebidrag varje månad och på det ska man klara sig med kläder, mat, transportmedel, fritid, hygienprodukter med mera och fortfarande ha möjlighet att kunna spara inför framtiden. Om man även tillägger att priserna hela tiden ökar och studiebidraget står stilla kommer det bara att bli svårare och svårare för gymnasieelever under studieåren.

Jag misstänker att många tänker att 1 050 i månaden är helt okej och om det inte räcker så är det för att ungdomar använder pengarna endast för att köpa snus, cigarretter, alkohol och så vidare. Självklart tycker jag att alkohol inte är någonting man ska spendera pengar på, men det man kan ha i baktanken är att de som snusar eller röker troligtvis behöver nikotinet för att kunna koncentrera sig.

Många kanske tänker att nöjen inte är så viktigt att spendera pengar på, men nöjen är viktigt för att man ska orka med skoldagarna. Man behöver komma iväg och få en paus från skolarbetet för att orka med vardagen. Men även nöjen kostar i dag pengar och man behöver åtminstone en liten summa till det.

Ungdomar som börjar gymnasium i en annan kommun än hemkommunen bor ofta i lägenhet, vilket ofta kostar ganska mycket pengar. När man bor och studerar i en annan kommun får man ett så kallat inackorderingstillägg just för att betala boendet, men oftast räcker detta endast till en del av boendekostnaden, speciellt i städer där kostnaden på bostäder är höga.

De pengar som fattas i boendekostnaden måste föräldrarna betala eftersom studiebidraget måste räcka till allt som eleven behöver. Inackorderingstillägget är mellan 1 190 och 2 350 kronor i månaden, beroende på avståndet mellan skolan du studerar i och din hemort. Man kan tycka att 2 350 låter som ganska mycket pengar, men för att få den summan måste skolan där man studerar vara minst 1 300 kilometer från hemorten.

Enligt en privat källa från utsidan.se är sträckan från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr cirka 1 600 kilometer, vilket betyder att för att få 2 350 varje månad i inackorderingstillägg måste man bo på andra sidan Sverige. Men inte ens 2 350 är alltid tillräckligt för att betala den enklaste bostad.

En släkting till mig studerar i Kiruna och bor på elevhem för runt 3 000 kronor varje månad och han får 1 875 i inackorderingstillägg, vilket betyder att hans föräldrar behöver hjälpa till att betala.

Det finns vissa ungdomar som tycker att studiebidraget är helt okej som det är och att man inte behöver mer pengar. Men många av dessa är elever som bor och studerar i sin hemkommun, där föräldrarna står för boende och mat och så vidare.

De som bor själva i lägenhet eller annat har svårare att få pengarna att räcka.

Många sitter säkert och tänker, varför inte ta ett jobb på sidan om? Man får en högre inkomst och behöver inte oroa sig för att pengarna inte räcker till. Ja, man kan ta ett jobb på sidan om. Det är många som har det och de får mycket pengar att göra roliga saker med, när de har tid.

För det första måste man hitta ett arbete, och med en ungdomsarbetslöshet på ungefär 25 procent är det inte det lättaste. För det andra måste man orka med skolan samtidigt som arbetet, det vill säga, stiga upp på morgonen och fara till skolan, och när skoldagen tagit slut, fara till jobbet och jobba, för att sen komma hem och gör a läxor eller plugga till prov. Även om man får en stabil inkomst som man kan göra roliga saker med, har man inte mycket tid eller ork till att spendera dem.

Man måste vila emellanåt för att orka med dagarna. Jobbar man och går i skola samtidigt sliter man ut sig och man orkar till slut inte. Då går betygen ner och det kan sluta med att man måste gå om delar av utbildningen, för att få de kurser som man behöver för framtiden.

Många ungdomar i dag tycker att de har för lågt studiebidrag och att det ska höjas. Pengarna ska räcka till alla de saker som man behöver för att klara sig genom studieåren, och även ha en liten summa över för nöjen. Många säger att vi redan får tillräckligt med pengar, vissa säger även att studiemedlen borde sänkas. Men priserna stiger och studenters inkomst står stilla.

Det kommer bara att bli värre för gymnasieelever i framtiden. Höj studiebidraget!