Vi har kommit en bra bit på väg

Svarar. Sarah Karlsson, kommunalråd i Överkalix, bemöter insändaren om  skolmaten i kommunen.

Svarar. Sarah Karlsson, kommunalråd i Överkalix, bemöter insändaren om skolmaten i kommunen.

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2017-01-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående lokalproducerad mat i Överkalix skolkök (insändare i NSD 4 januari)

Då vi tycker att maten är en oerhört viktig del av den kommunala verksamheten fanns det precis som du påpekar med i valprogrammet 2014 och vi har efter tillträdet valt att fokusera på detta.

Vi började med att 2015 revidera kostpolicyn. Där fokuserade vi på att styra mot djurskydd och miljölagstiftning, någonting som helt saknades i den föregående versionen.

En upphandlingsperiod löper över ett antal år, i detta fall fyra. Detta innebär att vi ärvde ett befintligt avtal avseende råvaror. Detta löper ut i början av 2017.

Under hela 2016 har det för första gången i Överkalix pågått ett intensivt arbete utifrån detta för att utforma förfrågningsunderlag för kommande inköp av livsmedel.

I kravspecifikationen säger vi:

”Inför den nya upphandlingen av livsmedel har kostenheten i kommunen en ambition att höja kvaliteten på måltiderna. Kostenhetens ansvar är att tillaga och servera god och näringsriktig mat, men har också ett ansvar i att gästerna, gamla som unga, ska känna sig trygga med att måltiderna som erbjuds skall hålla en hög kvalitet. Begreppet kvalitet omfattar såväl livsmedlens innehåll, utseende, smak, sammansättning, men även ursprung och miljöpåverkan.”

Då antibiotikaanvändningen globalt har eskalerat finns även detta med i kravspecifikationen enligt följande:

”Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat.”

Kravställt är även tranporter och mycket mer.

Det som står i kravspecifikationen kan en leverantör heller inte dagtinga med.

Vi är inte intresserade av att köpa någonting som inte följer detta.

Det har lett till att nya avtalet till största del innehåller svenska köttprodukter! De enskilda varor som hos leverantör inte finns att tillgå i svensk tappning skall ändå följa kraven vi ställt.

I Överkalix kommuns tillagningskök har man en hög yrkesstolthet. 19 av 25 rätter på menyn i skolrestauragen tillagas nu från grunden.

Menyerna anpassas för att få utrymme att använda så hög klass på råvaror som möjligt.

Jag tycker att vi tillsammans med kost- och upphandlingsenheten i och med detta har kommit en bit på väg. Vi inom politiken och verksamheten har en ständig strävan efter förbättring.

Grundtanken är enkel.

I Överkalix ska vi inte servera mat som är producerat på ett sådant sätt att våra bönder skulle åka i finkan om de använde de metoderna.

Inte heller ska vi servera mat som leder till hälsofara för Överkalixborna eller någon annan, människa eller djur, genom till exempel höga antibiotikanivåer eller användning av bekämpningsmedel som har ihjäl de människor som arbetar med dessa.

Vi ska ha schysst, hälsofrämjande mat som är god och rolig att äta.