I NSD 24 februari fanns en insändare med rubriken Här avverkas Natura 2000-områden. Insändaren avsåg en föryngringsavverkning på Brändholmarna i övre delen av Piteälven, som slutfördes härom veckan på statens mark ovan odlingsgränsen.
Det är Statens fastighetsverk (SFV) som ansvarar för denna avverkning. Då insändaren antyder att avverkningen inte är korrekt och lagenligt utförd vill vi göra ett par klargöranden.
Statens fastighetsverk har i uppdrag att bedriva hållbart skogsbruk på statens marker ovan odlingsgränsen. Av den produktiva skogsmarken som SFV förvaltar är 2/3 skyddade i reservat, blivande reservat eller frivilliga avsättningar. De intäkter vi får från skogsbruket återinvesteras till stor del i Norrbottens län, bland annat i vägar, natur- och skogsvårdsinsatser, vilket skapar åtskilliga arbetstillfällen i inlandet.
Skogen som nu avverkats var inte skyddad enligt Natura 2000 (ett område med särskilt skydds- och bevarandevärde i ett EU-perspektiv).
Det Natura 2000-område som finns i närheten avser att skydda själva älven och innebär ingen restriktion för skogsbruk så länge det inte skadar miljön i älven.
Skogen på dessa holmar dominerades av 100–200-årig tallskog som tidigare genomgåtts av flera avverkningar och inte hyste några höga naturvärden.
I området har SFV utfört väldigt få föryngringsavverkningar i sen tid och vi satsar här långt mycket mer pengar på skogsvård än vi tar ut i avverkning.
I vårt skogsbruk tar Statens fastighetsverk alltid stor hänsyn till vattenmiljöerna och självklart extra stor hänsyn när avverkning sker på öar. Därför har vi lämnat rejäla kantzoner mot älven. Både för att vyerna från fastlandet inte ska störas och för att minska ett eventuellt näringsläckage från avverkningen.
Av den avverkningsbara skog som fanns på holmarna har nära hälften sparats som hänsyn.
Med tanke på att området i sig är mycket flackt och har väl tilltagna kantzoner så är näringsläckage till älven sannolikt mycket litet i detta fall, och försumbart i jämförelse med det omfattande naturliga näringsläckaget från skogar och fjäll uppströms holmarna.
De ”vägar” som nämns i insändaren är ”vintervägar”. De har inneburit en mindre utjämning av marken och används endast när marken är ordentligt tjälad. Sådan ”väg” är inte tillståndspliktig och om några år kommer man inte kunna se var den gått.
Inför denna avverkning har Statens fastighetsverk haft samråd med rennäringen och Skogsstyrelsen har vid granskning av avverkningsanmälan inte haft några synpunkter på den hänsyn vi redovisat att vi ska ta vid avverkningen.
Skogsstyrelsen är i detta fall den myndighet som bevakar att tillräcklig hänsyn tas till Natura 2000-området Piteälven.