En familj utan mat är ingen familj. Vi äter hela tiden, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och så vidare. En hungrig mage finns inte i en glad människas kropp, glada magar skulle skapa världsfred. Man kan bara inte bråka efter en stor pasta carbonara med knaperstekt bacon, mycket riven parmesanost, absolut ingen ketchup, men massa vitlök som gör en frisk. Jag tror att de som inte äter en god carbonara är deppiga typer och bevara mig väl för diet utan kolhydrater.
Minns det här: Om tio år kommer LCHF (lite kolhydrater, mycket fett) vara lika otrendigt som flygvärdinnedieten. Men ni som gillar dieten behöver inte skicka arga mail, vi kan istället vara eniga om att vi inte är överens och så går vi vidare till det jag ska skriva om: nämligen tacos.
Så Svensson. Den mexikanska maten (jag undrar om de verkligen, på sant, äter tacos i Mexico så som den svenska tacosen är) har blivit barnfamiljernas falukorv, i alla fall på fredag eftermiddag när förskolan är stängd och jobbet glömts lite grann. Förr åt vi söndagsstek, när mor var hemmafru, nu äter vi tacos på fredag.
Allihopa. Gå på Coop en fredagseftermiddag och kolla i kundvagnarna så ser ni hur rätt jag har. Nu kan matsnobben och hälsogurun skälla lite här, friterade majschips, fet ost, kanske fet creme fraiche till, men håll bara för öronen och sjung: Taaaacos så högt du kan, för vi vet ju att det är fenomenalt. Gott. Och enkelt. Och alla äter. Och billig helgmat ifall du hittade köttfärsen på extrapris och köper någorlunda prisvänliga grönsaker till.
Det är så härligt att lyfta in två stycken aphungriga barn och så sätta igång att hacka. Tomater, gurka, paprika, lite gul lök. Och så fräsa på köttfärsen, är du proffs har du egen tacokrydda, jag är inte proffs och kör tacokrydda med E-märkning än så länge. Ostbitar blir riven ost och så var det klart. Nej...vänta. Du glömde väl inte pricken över i:et? Guacamolen. Nej, du får fuska jättemycket vid matlagning, men inte här. Du får inte göra den där guacamolen i påsen som bara innehåller yttepyttelite avokado, så lite att det nästan inte är någon avokado alls. För att slippa ha ångest över massa majschips och feta ostar, så ska du kompensera upp med härlig nyttig guacamole som du gör själv. Avokado innehåller massa bra saker, framförallt bra fetter.
Gör så här: köp hem en eller några riktigt bra avokadon. De ska vara halvmjuka och svarta. Se ruttna ut på ett ungefär. Dela avokadon, gröp ur köttet från skalet. Mosa avokadoköttet, pressa i lite citron- eller limesaft, lite vitlök efter smak, salta lite. Är det i slutet av månaden och du bara hade råd till en avokado, så rör du i lite, lite creme fraiche som tyvärr är billigare än en till avokado (OBS blir absolut inte lika gott). Har barnbidraget just kommit, så kör du en underbar guacamole med avokado enbart.
Nu kan du lugnt luta dig tillbaka i köksstolen och skåda på tacobordet, se hur barnen får i sig massa grönsaker, massa nyttig guacamole och bara njuta av att det är fredag och det är taco, för dig och hela svenska folket. Ja, förutom de där deppiga stackarna då som kör LCHF eller är matsnobb eller är hälsoguru.
Fredag och det vankas tacos
Foto: Fotograf saknas!
4 portioner
2 avokado
2 pressade eller hackade vitlöksklyftor
Saften från en lime
1 dl (lätt) crème fraiche
3 krm salt
Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
0,5 urkärnad och grovt hackad tomat
? Kärna ur och skala avokadon.
? Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om.
? Detta är en försvenskad variant av den sydamerikanska guacamolen, passar perfekt till tacos, dipp till chips och som tillbehör till en hel del maträtter.
? Det går även bra att sätta alla ingredienser i en stor mortel och krossa allt till en grov sallad.
Tillagningstid: Guacamole 15 minuter