Gruvornas verksamhet berör hela Norrbotten

Foto: Göran Ström

Krönika2014-01-23 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bilden från den gångna helgen är talande. På perrongen i Luleå står några frusna människor och väntar förgäves på ett tåg som inte kommer. På rälsen bredvid dunkar 68 malmvagnar långsamt förbi, i riktning söderut. Det är inte människorna som transporteras till varje pris i svinkylan. Det är malmen.

I det moderna samhället kan vara lätt att missa det uppenbara vid första anblicken. Men gruvornas betydelse för Norrbotten är större än man tror. Det är denna råvarutillgång som tillsammans med skogen och älvarna ritat kartan över hela Norrbotten.

I gruvkommunerna i Malmfälten behöver man bara se sig omkring för att förstå. Men även ett samhälle som Boden har järnmalm till grund för sin stadsbyggnad. Utan den skyddsvärda malmbrytningen hade det strategiska läge som byggde militärstaden sett helt annorlunda ut. Forten hade mycket väl kunnat ha hamna någon annanstans, och hundratusentals värnpliktiga hade forslats i andra riktningar.

Även i Luleå reser sig monumenten över gruvverksamheten. Stadens moderna historia börjar med malmbanans ankomst i slutet av 1800-talet, och malmhamn, stålverk och faktiskt också universitetets utveckling är förlängningar på malmfyndigheterna i övriga länet. Utan järnmalm ingen stålstad.

Malmbanan löper som en aorta genom länet. För cirka 100 år sedan påbörjades elektrifieringen av järnvägen, och på köpet fick ett antal samhällen längs vägen elljus och värme. Kiruna blev en elektrifierad framtidsstad efter vägen.

Gruvverksamheten är en grund för Norrbottens existens. Men vi har andra dyra värden i länet också. Så var går gränsen för hur gruvorna får breda ut sig? Hur möter till exempel brytningen av malmen miljöfrågor, människors rätt till ägande av mark och egendomar, och turistnäringens behov?

Och när övergår verksamheten till rå kapitalism, som helt struntar i dessa värden?

Gruvfrågan är ständigt högaktuell i Norrbotten. Därför har NSD publicerat artikelserien ”Gruva – på gott och ont”, som avrundas med torsdagens intervju med ansvariga ministern Annie Lööf. Finalen blir en offentlig debatt med makthavare, experter och företrädare för olika ståndpunkter i gruvfrågan i Kirunas Folkets hus klockan 19 på torsdagskvällen.

Varmt välkomna att delta! Om du inte kan närvara så refereras debatten direkt här på NSD.se, där du också kan ställa dina frågor till panelen.

Trevlig torsdag!

PS. Jag och några av NSD:s medarbetare finns på Kafé Rost i Kiruna under torsdagen. Kom gärna och diskutera NSD:s journalistik med oss, mellan klockan 11 och 14!