Här kastar jag sten i glashus

Foto: Fotograf saknas!

Krönika2009-10-17 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vid ett tillfälle för några år sedan tog jag emot ett studiebesök från några personer som läste svenska för invandrare. De kom från olika länder och befann sig på mycket olika kunskapsnivåer i det svenska språket.

Det blev ett intressant samtal om hur tidningar fungerar, om Sveriges icke-censur och om nyhetsvärdering. De berättade att de brukade läsa annonserna, och då speciellt eftertextannonserna, för att få inblick hur svenskan fungerar, vilka ord folk använder till vardags. De tyckte att många av orden vi använde i artiklarna var för svåra helt enkelt.

Så långt hängde jag med, även om jag nu hade lite svårt att förstå hur köp & sälj-annonserna med alla dessa fackuttryck och förkortningar kan vara enkla att förstå för dem som håller på att lära sig språket.

Sedan kom de med några exempel på ord de inte förstod. Det här till exempel, sa en kille och pekade på ordet "får" i rubriken på en av nyhetssidorna. Rubriken löd något i stil med "Kommunen får tillstånd att bygga". Ingen vass rubrik direkt. Men ganska enkel att förstå. I min värld.
- Får är ett animal, sa mannen och gjorde ett bräkande ljud.

Så självklart egentligen. Det finns ju vissa ord som betyder flera olika saker och som beroende på sammanhang är hur enkla som helst att förstå för oss som fått svenska med modersmjölken. Vi tänker inte ens på att vissa ord har flera betydelser.
Men för de som är nybörjare i svenska språket är det förstås inte lika självklart.

Jag kom att tänka på just den händelsen när jag läste ett reklambudskap från ett företag som ville berätta hur miljövänligt deras kaffe är. Om jag nu minns rätt stod det i annonsen: "Numer är vår kaffe latte helt grön".

Enkelt för mig att förstå. Men om jag var nybörjare i svenska språket skulle jag akta mig noga för att köpa en kopp hos just det företaget.

Nu sitter jag i glashuset och kastar stenar. För liknande exempel finns i vår tidning dagligen. Därför tror jag det är viktigt att vi alla tänker på hur vi uttrycker oss, hur vi gör för att nå ut till dem vi vill ska läsa vår tidning.

Man behöver inte vara nybörjare i svenska språket för att ha svårt att förstå allt som står i tidningen. Handen på hjärtat, tror du att alla läsare förstår alla kommunala fackuttryck, politiska benämningar, svengelska låneord eller sporttermer? För att ta några exempel.

Nu tror jag förvisso att det är omöjligt att skriva så att 100 procent av befolkningen förstår 100 procent av allt som står i tidningen. Men genom att ibland tänka efter innan vi sätter punkt kanske vi når ännu fler. Och det kan väl aldrig vara fel?

Trevlig helg!
Läs mer om