Varje morgon kvart över åtta sätter sig vi som är i tjänst på NSD:s redaktion den dagen ner tillsammans vid ett avlångt träbord i ett mötesrum med fönster ut mot Robertsviksgatan.
Vi pratar om vad som händer i Norrbotten just idag och vad som är viktigt och intressant för de vi jobbar för: läsarna. Vilka rykten kan vi ta reda på sanningen om? Vilka politiska diskussioner behöver förklaras och ifrågasättas? Vilka frågor som diskuteras i fikarum runt om i länet kan vi ge svar på?
Tänk om det istället i början av varje morgonmöte skulle kliva in en äldre man i rummet med mörk kostym, grånat hår och bister uppsyn – vi kan kalla honom "övermakten" – och lägga fram ett papper där det står vilka artiklar som ska skrivas, hur de ska skrivas och vilket budskap som ska präntas in i allmänheten just idag.
Ja, tänk om.
Ifjol fyllde den svenska tryckfriheten 250 år. Sverige var först i världen med att införa en tryckfrihetslag. NSD har bevakat Norrbotten i nästan 100 år och har ett stort förtroende bland läsarna.
Så sent som häromveckan gjorde vi en läsarundersökning bland 100 personer. Den visade att 94 procent av NSD-läsarna upplever tidningen som ”tillförlitlig” och 89 procent som ”ärlig”. Majoriteten beskriver också NSD som ”stabil”, ”snabb” och ”uppdaterad”. De svarande har överlag högt förtroende för tidningen, som de tycker står för kvalitet och respekt.
Det gör mig glad. Ja, faktum är att allt annat hade varit ett misslyckande. Som allra första punkt i de pressetiska reglerna kan man läsa att ”Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling”. Det är självklart för NSD.
Men vad tror ni till exempel Donald Trump säger om det? Mannen, som på fredag tillträder som USA:s 45:e president, och som gärna kallar journalister ensidiga och avskyvärda lögnare. Han stänger ute media och föredrar att kommunicera via Twitter, där han själv får bestämma hur hans budskap ska vinklas. Och han har bland annat föreslagit att kritiska tidningar ska kunna ställas inför rätta.
USA ligger nu på plats 41 av världens länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.
Sverige, som låg på 5:e plats 2015, sjönk ifjol till plats 8.
Vi i Sverige och Norrbotten är så vana vid oberoende journalistik att vi lätt tar den för given, men det borde vi inte göra. Att varje dag kunna läsa en dagstidning man litar på och känner stort förtroende för riskerar att bli allt färre förunnat i världen.