”Ni inom medierna bara ljuger hela tiden. Ni mörkar sanningen!” Det är ett återkommande budskap som dyker upp i min mejlkorg mellan varven.
De argsinta e-breven har framför allt två saker gemensamt. De är aldrig undertecknade med namn. Och de spårar snabbt in på ett främlingsfientligt tema.
Ganska snabbt står det klart vad som egentligen är problemet: De anonyma brevskrivarna vill inte att vi ska skriva som det är. Det vill att vi ska skriva som de tycker. Deras sanning.
Det är stor skillnad på fakta och åsikter. NSD och andra seriösa dagstidningar baserar inte nyhetsjournalistiken på löst tyckande. Vi driver ingen egen åsiktsagenda. Det vi ägnar oss åt är objektiv nyhetsvärdering. Det som vi bedömer är ”sant och relevant”.
I torsdags kväll avslöjade vi de första delarna kring en härva gällande penningtvätt av stora belopp i Boden. Redan då hade vi information om att det kunde finnas en koppling till tiggande EU-migranter. Men eftersom flera uppgifter var obekräftade avvaktade vi med att publicera närmare detaljer. Det vi skriver i NSD ska vara sant.
I samband med häktningsförhandlingen på fredag förmiddag angav en av de misstänkta personerna att pengarna kommer från tiggeri. Båda förnekade brott och detta är en förklaring till anklagelserna. I våra ögon blev den informationen därmed relevant i rapporteringen, alltså publicerade vi uppgiften.
Sant och relevant. NSD:s uppdrag är rapporterande och vi tar inte ställning till någons skuld, det gör domstolen. Vi tar heller inte ställning i den infekterade samhällsdiskussionen kring tiggeri. Däremot redovisar vi fakta, och speglar frågans olika aspekter.
Framför allt behandlar vi folk lika. I enlighet med de pressetiska reglerna publicerar vi inte slentrianmässigt uppgifter om etnisk bakgrund i tidningen, utan endast när vi bedömer att det är relevant i sammanhanget. Som i exemplet ovan. Alla människor ska bedömas på egna meriter, och inte på grundval av exempelvis kön, ålder eller etnisk bakgrund. Ingen är dömd förrän motsatsen är bevisad.
Och bara för att något framstår som ”relevant” i arga mejl eller upprörda upprop på ofta dåligt faktagranskade sidor på nätet innebär det inte att det är ”sant”. Det är klokt att ta in fakta innan man skaffar sig en åsikt.