Kalle Sandhammar: "Det är lätt att bli hemmablind"

Krönika2015-01-29 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag stod på isen på Torneträsk i helgen, vid midnatt i sällskap med euforiska britter och japaner. Ovanför oss flammade norrskenet, magiskt skiftande som om himlen drabbats av akut kallbrand. Under oss krängde isen, gungande och råmande halvkvävt av sitt eget tryck.

Det var fantastiskt, så klart. Men lika fascinerande var att uppleva hela skådespelet via mina nyvunna brittiska vänner. De hade kommit från London för det beryktade norrskenet, men kunde ändå inte tro sina ögon.

Vi stod därnere på isen i säkert en timme trots minus 25, och de följde varje skiftning med upphetsade kommentarer. För dem var det ett pågående drama och ett minne för livet. De betydligt mer vana ortsborna hade sedan länge dragit hem på sina skotrar.

Och det är klart. Om jag skulle hälsa på Londonborna i deras bostadsområde inte långt ifrån Wimbledons centercourt så finns det en park i närheten där man en mörk natt med lite tur kan se stjärnorna genom smoggen. Det skapar perspektiv.

Det är lätt att bli hemmablind. Klart att norrskenet är magiskt, och en oerhörd tillgång för Norrbotten. Det tycker alltfler utländska gäster i den globala turismen. Men det gäller också att vi förstår det själva.

I dag delas NSD:s Gilla-pris ut för tredje gången. En ännu så länge hemlig pristagare ska få ta emot konstnären Kerstin Hedströms fina skulptur på temat Gilla Norrbotten.

I NSD:s uppdrag ingår ”att bidra till att Norrbotten ska vara en attraktiv plats att leva och verka på”. När kampanjen Gilla Norrbotten drogs i gång för tre år sedan var det ett sätt att berätta om allt positivt och unikt med vårt län. Och det finns mycket att berätta. Många publiceringar har det blivit i tidningen under åren.

Det var också därför vi på NSD inrättade Gilla-priset som ett sätt att lyfta fram personer som gjort något bra för Norrbotten, som helt enkelt gjort Norrbotten till en bättre plats att leva och verka på.

Förra årets Gilla-pris gick till Missing People-grundaren Marie-Louise Lindh och året dessförinnan vann iskonstnären Hans Englund, som häromveckan ställde ut sitt sista isdjur i Stadsparken i Luleå.

Nu är det dags igen. Bland många fina uppdrag som chefredaktör för NSD är utdelningen av Gilla-priset ett av de allra finaste. I morgondagens tidning kan ni ta del av vem som är årets vinnare.

Till dess: Gilla Norrbotten!