Kalle Sandhammar: "Fotografering av olyckor skapar debatt"

Foto: Göran Ström

Krönika2016-05-12 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags blev en 21-årig man på cykel påkörd av en personbil på Lövskärsvägen i Luleå. Det var en allvarlig olycka och cyklisten fördes till Sunderbyns sjukhus. I en intervju med NSD berömmer mannens pappa de människor som hjälpte till i samband med olyckan.

”Privatpersonerna som fanns där ska ha den största buketten som finns. Jag vet inte vilka de var. Men det sättet de gjorde allting på – det går inte att beskriva med ord” säger han till NSD.

Samtidigt riktar han stark kritik mot personer som fotograferade på olycksplatsen.

”Det är under all kritik. Låt räddningstjänsten sköta om sitt och strunta i kameran. Sen kan man fota efteråt.”

Hans kritik skapade en stor debatt på Facebook, där människor menade att allmänhet med mobilkameror tänker mer på att ta bilder än att hjälpa till.

Pappan är noga med att påpeka att hans kritik inte handlar om NSD:s utsända. Nyhetsmediernas journalister är vana att åka ut till olycksplatser, och det är en del av vårt bevakningsuppdrag. Våra läsare förväntar sig givetvis att tidningen ska innehålla rapportering om allvarliga olyckor. I sådana sammanhang är det självklart att respektera avspärrningar och det räddningsarbete som sker på platsen.

Vår reporter och fotograf Elisabeth Hedman var den som var på plats vid olyckan på Lövskärsvägen.

"Jag kom dit och stod tillsammans med en kollega från Kuriren på den plats som polisen anvisade oss. Vi tog bilder på håll och pratade med polisen när alla andra hade åkt därifrån."

Bilderna publicerades sedan i samråd med mig som ansvarig utgivare. Vi valde bort några som vi bedömde var lite för identifierande när det gällde cykeln, eftersom vi i det tidiga läget inte visste om anhöriga var underrättade om olyckan.

Det är en sak när våra reportrar själva är på plats. Men vi tar också gärna emot läsarbilder från allmänheten. Det ingår som sagt i mediernas uppdrag att rapportera om vad som har hänt. I sådana fall är vi noga med att uppmuntra till att hjälpa till i räddningsarbetet först, och ta eventuella bilder sedan. De bör också tas på ett respektfullt sätt, och vi gör alltid en prövning innan vi publicerar: Under vilka omständigheter har bilden tagits? I vilket syfte? Och finns det något på bilden som är komplicerat att publicera?

Vill du tipsa NSD eller skicka in nyhetsbilder eller filmer kan du göra det på nsd.se/tipsa.