Kalle Sandhammar: "Granskning ger bättre samhälle"

Kalle Sandhammar , chefredaktör NSD.

Kalle Sandhammar , chefredaktör NSD.

Foto: Göran Ström

Krönika2015-09-17 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningarna har många olika uppdrag. Alltifrån nyhetsrapportering och samhällsgranskning till underhållning och informationsförmedling. Väldigt långt ned på prioriteringslistan kommer att vara hejaklacksledare.

Jag inbillar mig att de flesta norrbottningar vill leva i ett samhälle som granskas av medier. Där oberoende redaktioner har ett kritiskt förhållningssätt och inte bara berättar vad som händer utan även granskar myndigheter, politiker och näringsliv. Sådana samhällen mår bättre och är i mindre utsträckning utsatta för korruption.

De flesta vill ha en kritisk granskning, men få vill bli granskade. Jag kommer att tänka på detta när jag läser Handelskammarens vd Inger Edlund Pedersens mediekritiska krönika i Affärer i norr.

I artikeln ifrågasätter hon vilken bild av Norrbotten som ”vår egen media matar oss med”. Detta eftersom bland andra NSD lyfte fram de protester som mötte det stora TTIP-mötet i Luleå i början av september. Inger Edlund Pedersen menar att ”jante” lägger krokben för tidningarnas rapportering. Jag menar istället att medierna har ett ansvar att leta efter vinklar vid sidan av dem som röststarka makthavare vill föra ut. Och ibland lyssna till de röster som inte har tillgång till mikrofonerna inne i Kulturens hus.

I NSD rymdes för övrigt bägge vinklarna. Det är riktigt att vi hade protesterna på förstasidan i papperstidningen dagen efter. Inne i tidningen var det dock en stor bild på ”dragplåstret” EU-kommissionären Cecilia Malmström över nio spalter. Huvudartikeln handlade om förhandlingarna och det historiska mötet i Luleå. Protesterna hamnade i ett hörn. På webben fanns båda vinklarna med.

I veckan presenterades Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagarklimatet i landets kommuner. Nio av länets 14 kommuner har förbättrat sitt resultat och Boden är en av årets raketer. I en majoritet av Norrbottenskommunerna har företagarna svarat att de upplever att mediernas attityd till företagande har förbättrats. I just Luleå är detta en stadigt växande trend sedan sex år. Under den tiden har två näringslivssajter startats i området, samtidigt som morgontidningarna har en bredare bygg-, cityhandel- och kroglivsbevakning än någonsin.

Ibland upplever jag kritiken mot medierna som slentrianmässig. Jag vill påstå att vårt kritiska förhållningssätt leder till ett stort antal viktiga avslöjanden som leder till förbättringar av samhället. Detta verkar bekräftas av företagarnas egna svar i näringslivsenkäten.