På tisdagen väljer USA en ny president för de kommande fyra åren. Medborgarna har att rösta på två av de minst omtyckta kandidaterna i mannaminne och valkampanjen har kantats av skandaler, hatretorik och djup misstro. Det väntade resultatet: ett lågt valdeltagande och en president som – oavsett vem det blir – saknar folkets stöd.
Hur det än går kommer världen att vakna upp med svår baksmälla på onsdag morgon, med dålig smak i munnen och en akut fråga ringande i öronen. Omröstningen är över men kvar i gryningen står en djupt splittrad nation, där den gemensamma verklighetsbeskrivningen slitits i bitar. Vad hade en rasistisk och sexistisk mobbare ens att göra med ledarskapet i ”världen största demokrati”?
När apokalypsens dimmor skingras tror jag att mediesituationen kommer att vara ett centralt tema i historieskrivningen. Nedlagda tidningar, ett politiserat medieklimat och avsaknad av stark public service har gjort det amerikanska samhället sårbart för demokratiska slitningar.
I ljuset av detta var måndagens presentation av den svenska Medieutredningen på allvar viktig. Sverige har liksom övriga västvärlden sett andelen journalister minska över tid. Alltfler orter runtom i landet saknar bevakning. Konkurrens från globala giganter som Facebook och Google slår mot tidningarnas annonsintäkter. Public service går mot mitten och kopierar det tidningarna varit bra på.
En kort summering av de 548 sidor (jag har inte läst alla!) som utredaren Anette Novak slog i bordet på Kulturdepartementet på måndagseftermiddagen: Många vackra avsikter. Färre konkreta lösningar. En hel del frågor. Och förslag på tre nya utredningar.
Hela presentationen var en sång till lokaljournalistikens lov. Med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som solist. Hon inledde med att slå fast att den lokala journalistiken är bärande i den politik som regeringen vill bedriva.
Anette Novak föreslog sedan ett utökat statligt mediestöd, ett större oberoende till staten och skärpta straff för hot mot journalister. Hon presenterade också flera spännande idéer och förslag, som dock var mer lösa i konturerna. Bland annat ett nytt statligt public service-bolag, för underbevakade platser.
Men hur påverkar detta Norrbotten? Det är högst oklart.
En sak vet jag. Nu krävs mod, handlingskraft och framsynthet av förtroendevalda politiker. Den framlagda medieutredningen skapar förutsättningar till aktion för den som tycker att närvarande medier är viktiga för demokratin. Men den är lika enkel att rymma ifrån, och då hamnar mediepolitiken i ytterligare år av förlamande dvala. Medan antalet journalister minskar och ännu fler orter blir utan bevakning.
Risken är att vi vaknar upp en dag – i USA.