Snart är sommaren inte slut. Skrev Mattias Alkberg i en genialisk krönika på våra nöjessidor i helgen. Men jag har återvänt till kontoret efter en skön och djupverkande semester.
Så här långt har det varit en händelserik sommar. Jag klev in i Almedalen samtidigt som politikerveckan avslutades och Twitterflödet drog därifrån. Det var då den riktiga framtiden tog över.
Samma dag släpptes nämligen Pokémon Go i Sverige och parkområdet invaderades av mobilspelande barn och unga på jakt efter japanska fickmonster. Framåt kvällen kom för övrigt deras föräldrar i samma ärende, lite mer generade. (Jodå, jag också!)
Ni ska inte förledas att tro att Pokémon Go är det enda stora som hänt i världen under sommaren. I USA har det hållits partikonvent och ett annat svårfångat men lika onaturligt väsen har valts till republikanernas presidentkandidat. Hur gick det till?
I den nya tiden tycks både svenskar och amerikaner i första hand rösta EMOT det de ogillar, snarare än FÖR det de gillar. Följaktligen handlar inte presidentvalet i USA om att rösta fram sin favoritkandidat, utan att välja den person man ogillar minst.
”Bara för att jag är emot betyder inte det att jag är för något annat”, som den slagfärdige bildkonstnären Jesper Waldersten uttryckt det.
Men glöm presidentkandidaterna för en stund. Det är folket det handlar om. Varför skulle folket i världens mäktigaste demokrati vilja ha Donald Trump när de får välja själva i fria val? Man får svåra funderingar kring människans konstruktiva förmåga, låt vara att amerikanerna har ett relativt lågt valdeltagande.
Hur håller man ihop ett samhälle? Jag har tidigare skrivit om vikten av det fria ordet. Av oberoende journalistik och ett fritt flöde av åsikter. Det måste finnas fakta i botten, som debatten kan baseras på.
Ett närliggande exempel är NSD:s avslöjande om Vattenfalls planer på att flytta jobb från Jokkmokk. Det har rört upp starka känslor och skapat möjlighet till debatt, trots att eljätten själv inte vill tala så mycket om saken.
Makten i en demokrati utgår ytterst från den som ska rösta i valet. Så se till att vara påläst och glöm inte att utmana dina åsikter. Vi vill inte hamna i den ”Trumpism”, som sätter åsikter i första rummet och fakta i det tredje.