I helgen avslöjade NSD:s Jessica Rosengren att LKAB hotar att avveckla gruvverksamheten i Malmberget. Nyheten slog ned som en bomb och artikeln blev snabbt en av de mest lästa på NSD.se hittills i år.
Extra: LKAB hotar lägga ned gruvan
Vad betyder nyheten? Är det bara ett högljutt utspel i kärvande förhandlingar mellan LKAB och Gällivare kommun? Eller är det så att Norrbotten långt ifrån har insett vad den dramatiskt ändrade priskonjunkturen på malm faktiskt betyder?
Jag är inte rätt person att svara på frågorna ovan. Men jag vet vilka som ska ta reda på svaret: Journalisterna!
Därför är nyheten om att Kalix folkhögskola slopar höstens intag på journalistlinjen på grund av för lågt intresse nedslående.
Få sökande stoppar journalistutbildning
Folkhögskolan har varit en riktig plantskola för både NSD och andra medier, både inom länet och utanför. Ett antal av dagens NSD-journalister har sin bakgrund på skolan och än idag har tidningen ett samarbete med journalistlinjen där vi bland annat regelmässigt tar emot praktikanter.
Journalister behövs mer än någonsin, inte minst i en tid där fakta och åsikter flyter samman på internet. Vad är sant och inte? Hur vet man att det inte finns en dold agenda bakom någons publicering?
Här är man hänvisad till oberoende redaktioner, som har objektiv nyhetsbevakning som enda syfte och där professionell källkritik är en del av arbetsmetoden.
Kanske är det så att journalistskolorna inte hängt med i det höga förändringstempo som mediebranschen har. Vid sidan om grundkunskaper som språk, allmänbildning och källgranskning ska man idag ha en ansenlig teknisk kompetens, kunna fotografera, filma och publicera på webben. Men behöver också vara skicklig på att sprida sina publiceringar i digitala kanaler – helt enkelt hitta läsare till journalistiken. Även om den berömda ”nyhetsnäsan” fortfarande står överst i alla sommarjobbsannonser.
Kraven är höga, kanske avkräcker det.
Helgens inledande artiklar om gruvverksamheten i Malmberget fick snabbt ett antal uppföljare. Och det kommer att bli många fler. Kanske var det så att vi hann vänja oss vid några goda år i början på 2010-talet, och då alldeles glömde bort att det rådande läget är det som är gruvindustrins vardag. I så fall – vad betyder det i så fall för omvandlingarna av Gällivare och Kiruna? För övriga Norrbotten och faktiskt för resten av Sverige?
Här finns journalistik att göra. Och då behövs journalister!