Många Norrbottningar är nöjda med vården.
Gamla får sina knän utbytta och sin livskvalitet förhöjd. Färre dör i hjärtinfarkter och stroke.
Samtidigt finns för få fasta läkare på hälsocentralerna och besökarna får träffa stafettläkare istället.
När NSD:s läsare valde den viktigaste valfrågan i #norrbottensframtid toppade sjukvården och många skriver om just stafettläkarna.
Säker vård hotas när gamla och sjuka som ofta behöver besöka doktorn hänvisas till att träffa nya ansikten vid varje besök. Jag kan bara föreställa mig känslan av otrygghet det måste framkalla. Det är inte konstigt att de inte känner förtroende för vården.
Försöken har misslyckats
Stafettläkare tjänar bra med pengar och många väljer att arbeta runt om i landet på kortare uppdrag. Ansvariga i landstingen oroas över att fasta läkare ska värvas till hyrbolag som betalar bättre.
Landsting har gjort försök att gå ihop i syfte att vägra att ta in stafettläkare för att svälta ut företeelsen. Det har misslyckats.
Särskilt svårt är det att locka läkare till glesbygden. Även en relativt stor stad som Luleå finns det inte tillräckligt med läkare till hälsocentralerna.
I Norrbottens landsting ökar kostnaderna, trots att ambitionen är den motsatta.
Glesbygdskommendering
Samhället satsar mycket skattepengar för att utbilda läkare och deras funktion är viktig för välfärden. Det ska inte bara gälla i storstäderna.
Därför tycker jag inte att det är orimlig att man skulle kunna kräva att läkarna arbetar en period i en ort som staten bestämmer - en glesbygdskommendering helt enkelt.
Det är väl inte så revolutionärt?
Det är inte i alla yrken som du kan välja vilken ort du vill jobba i.
Fråga glesbygdsborna...
Tagelskjortan
På internet finns historier om stafettläkare som tack vare höga löner bara arbetar halva året för att resten av tiden vara med sina barn eller utveckla ett fritidsintresse.
Vad skulle få dem att ta på tagelskjortan?
Det finns också de som anser att arbetet som doktor är så tungt att det inte går att jobba heltid.
Jag säger inte emot att det med ansvar kommer arbetsbelastning. Men läkarkåren är knappast ensam om att ha ett stressigt och ansvarsfullt jobb.
Och om fler läkare skulle välja fasta tjänster skulle det påverka arbetsbelastningen i positiv riktning. Det är en del i att bryta den onda cirkeln
Jag tycker inte att det ska vara så att vi medborgare ska behöva vara tacksamma för att inte alla läkare väljer stafettläkarnas högre löner istället för fasta tjänster.
Ingen brist på unga intresserade
Bristyrken brukar vara förknippade med lågt intresse från unga. Det gäller inte läkaryrket där intresset tvärtemot är stort.
Unga med läkarambitioner och med högsta betyg åker utomlands för att studera.
Positivt är att flertalet av de studenter som går delar av sin utbildning i den i den regionala läkarutbildningen efter examen väljer att stanna i Norrbotten.
Jag säger bara: bygg ut!