Framför allt i reklamen manifesteras det hur en kvinna ska vara, vi ska le, vara väna och helst mycket sexiga. Samtidigt talar alla organisationer och företag om jämställdhet som en självklarhet.
Särskilt ledsen blir jag när det är seriösa företag som släpper igenom unken reklam. Eller ledsen, jag vet inte, egentligen så blir jag faktiskt förvånad.
Senast var det Länsförsäkringar i Uppsala som hade tjoat till det eller vad jag nu ska kalla det.
I annonsen står kvinnan i en 50-talspose och säger: "Det hade väl ingen trott att jag skulle äga en bank", Mannen står myndigt med armarna i kors: "Självklart äger jag min bank. Gör inte du det?"
Uppmärksamheten som kom genom bloggen Genusfotografen.se, fick företaget att dra in annonserna.
Jag skulle vilja ha varit med när annonsen spånades fram. Vem var ljushuvudet som kläckte idén? Hur gick snacket?
Eller har någon ens reflekterat, kan man ju undra, när företaget så snabbt drog tillbaka annonsen.
Genusfotografens blogg är verkligen en ögonöppnare. Tomas Gunnarsson heter bloggaren och han publicerar bilder från media och reklam och visar på hur bildspråk förstärker stereotypa föreställningar om man och kvinna. Överallt.
En annan sida av samma mynt, naturligtvis på en helt annan nivå, är Norrbottens fotbollsförbunds bilaga som våra läsare fick tillsammans med tidningen förra veckan. Den heter, "Fotboll, det roligaste som finns".
Här finns inga nidbilder av kvinnor. Nä, här finns i stäälet nästan inga kvinnor alls. Fotbollsbilagan är praktiskt taget helt manlig. Förutom en bild av tre flickor i Piteå IF som kandiderar till landslaget i fotboll för flickor 16, är det män, män och mera män på bild.
Män är det också som tillfrågats om den norrbottniska fotbollen, i dag och i framtiden. 15 stycken för att vara exakt.
Endast en kvinna är intervjuad i publikationen.
Det är Katarina Olsson, ungdomsförbundskapten för landslaget, flickor 16, vid Svenska fotbollförbundet.
Jag ringer Olsson för att få en kommentar. Hon berättar att damfotbollen just nu har ett uppsving vad det gäller mediepublicitet i och med EM på hemmaplan. Att Norrbottens fotbollförbund inte lyckats få med fler kvinnor när de vill inspirera till fotboll tycker hon är tråkigt.
- Det finns definitivt ett värde att kvinnor syns i idrottssammanhang det är jag helt övertygad om. Publicitet ger mer publicitet.
I fotbollsbilagan får damfotbollen nöja sig med att företrädas av män.
Männen som berättar om fotbollens utveckling i Norrbotten gör förmodligen ett fantastiskt bra jobb och jag ifrågasätter inte deras engagemang.
Men det är fattigt att ingen norrbottnisk kvinnlig spelare, tränare eller ledare får uttala sig när förbundet vill profilera sin verksamhet.
En besvikelse.