Män - först och främst

Jag borde inte längre bli besviken, men det blir jag.
Är det inte tv-program där medelålders män sitter och bedömer nakna kvinnors kroppar, ett danskt program som heter "Blachman", så är det modellagenter som raggar modeller vid ätstörningskliniker. Det senare har tydligen hänt i huvudstaden.

Foto:

Krönika2013-04-26 08:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framför allt i reklamen manifesteras det hur en kvinna ska vara, vi ska le, vara väna och helst mycket sexiga. Samtidigt talar alla organisationer och företag om jämställdhet som en självklarhet.

Särskilt ledsen blir jag när det är seriösa företag som släpper igenom unken reklam. Eller ledsen, jag vet inte, egentligen så blir jag faktiskt förvånad.

Senast var det Länsförsäkringar i Uppsala som hade tjoat till det eller vad jag nu ska kalla det.
I annonsen står kvinnan i en 50-talspose och säger: "Det hade väl ingen trott att jag skulle äga en bank", Mannen står myndigt med armarna i kors: "Självklart äger jag min bank. Gör inte du det?"

Uppmärksamheten som kom genom bloggen Genusfotografen.se, fick företaget att dra in annonserna.

Jag skulle vilja ha varit med när annonsen spånades fram. Vem var ljushuvudet som kläckte idén? Hur gick snacket?

Eller har någon ens reflekterat, kan man ju undra, när företaget så snabbt drog tillbaka annonsen.

Genusfotografens blogg är verkligen en ögonöppnare. Tomas Gunnarsson heter bloggaren och han publicerar bilder från media och reklam och visar på hur bildspråk förstärker stereotypa föreställningar om man och kvinna. Överallt.

En annan sida av samma mynt, naturligtvis på en helt annan nivå, är Norrbottens fotbollsförbunds bilaga som våra läsare fick tillsammans med tidningen förra veckan. Den heter, "Fotboll, det roligaste som finns".

Här finns inga nidbilder av kvinnor. Nä, här finns i stäälet nästan inga kvinnor alls. Fotbollsbilagan är praktiskt taget helt manlig. Förutom en bild av tre flickor i Piteå IF som kandiderar till landslaget i fotboll för flickor 16, är det män, män och mera män på bild.

Män är det också som tillfrågats om den norrbottniska fotbollen, i dag och i framtiden. 15 stycken för att vara exakt.

Endast en kvinna är intervjuad i publikationen.

Det är Katarina Olsson, ungdomsförbundskapten för landslaget, flickor 16, vid Svenska fotbollförbundet.

Jag ringer Olsson för att få en kommentar. Hon berättar att damfotbollen just nu har ett uppsving vad det gäller mediepublicitet i och med EM på hemmaplan. Att Norrbottens fotbollförbund inte lyckats få med fler kvinnor när de vill inspirera till fotboll tycker hon är tråkigt.

- Det finns definitivt ett värde att kvinnor syns i idrottssammanhang det är jag helt övertygad om. Publicitet ger mer publicitet.

I fotbollsbilagan får damfotbollen nöja sig med att företrädas av män.

Männen som berättar om fotbollens utveckling i Norrbotten gör förmodligen ett fantastiskt bra jobb och jag ifrågasätter inte deras engagemang.

Men det är fattigt att ingen norrbottnisk kvinnlig spelare, tränare eller ledare får uttala sig när förbundet vill profilera sin verksamhet.

En besvikelse.

Städningen då?

När Luleå hockey gick vidare till final var det finalfeber i Luleå. Stadens handlare skyltade om i rött, det skulle kännas för Skellefteåfansen när de kom hit. I centrum hängde Luleå hockeyfansen röda flaggor i lyktstolparna. De blev stoppade av polis när de höll på. Polisen lät upphängningen fortsätta då fansen lovade ta ner dem. Fortfarande på torsdagen hänger de kvar. Nu är det upp till bevis. Lovat är lovat!

Dansande demonstranter

De gamla demonstrationstågen är ute och andra former som kanske är mer effektiva har tillkommit. På onsdagen intog 300 unga Kirunabor stadshuset i Kiruna. Genom en flashmob ville de protestera mot att tre danslärare som arbetat i skolan i ett projekt riskerar försvinna. Demonstationen lär gå rätt in i hjärtat på åskådarna och nu hoppas eleverna på att den ska stanna där och påverka politikerna. Det hoppas jag också på.

Är kossan blågul?

Nu finns en applikation till mobiltelefoner som kan hjälpa konsumenterna att se om en produkt innehåller svensk råvara eller inte. Detta genom att scanna streckkoden på varan i butiken. Det är LRF, lantbrukarnas riksförbund som lanserat applikationen som heter Bonde på köpet. Det är ju toppen för dem som bara äter svenskt. Vi som ibland inte handlar enligt denna princip kan inte längre skylla ifrån oss och inte hävda att vi inte hade någon aning om var kossan betat.

Läs mer om