Nu ska ännu fler läsa ännu mer

Brukar du komma ut ur affären med något annat i kassen än det du först tänkt?

Foto: Fotograf saknas!

Krönika2009-11-14 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med den meningen började en artikel i NSD för ett tag sedan. Det handlade om metod kallad Eye tracking, som undersöker hur konsumenten tittar på och senare väljer varor i butikshyllorna.

Det är ett intressant ämne. Det kanske kan tyckas vara lite fult, ett sätt att "lura" kunderna att handla mer - eller
i alla fall att handla just de varor butiksägaren vill att kunden ska handla.

Det visar sig att allt fler handlar på impuls och att hela 80 procent av alla köpbeslut tas direkt i butiken, enligt artikeln som skrivits av Tidningarnas telegrambyrå.

Det här är inget unikt. Det förekommer i fler branscher och liknande tankesätt går att överföra till allt från teaterscenen, tv:n och fotbollsplanen till vårt eget sätt att förhålla oss till vår omgivning. Det gäller att förutse och förstå hur ens medmänniskor, tittare eller kunder reagerar och sedan förhålla sig till det - allt beroende på vilket syfte man har med att utnyttja sin kunskap.

Precis på samma sätt försöker vi på tidningen förstå hur ni läsare läser vår tidning. Journalisternas mål är ju att bli lästa och vi vill ju att ni läsare ska läsa så mycket som möjligt av det som står i NSD, att ni ska känna er informerade - kanske till och med fått en aha-upplevelse - efter att ha bläddrat igenom och läst dagens tidning.

Som ni vet går det att vrida och vända på statistik. Enligt någon undersökning ägnar den genomsnittliga läsaren 31 minuter per dag åt att läsa morgontidningen, enligt en annan är den genomsnittliga lästiden i befolkningen 21 minuter.

Jag har ingen exakt siffra. Men - jag vill att den ska öka. Självklart vill jag att du som läser tidningen ska hitta så mycket intressant läsning att du knappt vill lägga ifrån dig tidningen.

Häromveckan hade vi en utbildning på NSD. Det var en föreläsare som berättade vilka misstag vi gör
i tidningsmakandet och som kan få till följd att du som läsare slutar att läsa en artikel. Dessutom gav han exempel på hur vi kan förbättra vårt sätt att jobba för att ännu fler ska läsa ännu mer i tidningen.

Det handlar inte om några revolutionerande grejer, inget hokus-pokus. Snarare lite smartare tänk från journalisternas sida som i slutänden ger dig som läsare fler ingångar (kalla det anledningar) till att läsa mer.

Min förhoppning är att en sådan utbildning ska ge resultat. Och tycker du som läsare att det framöver står lite mer intressant i tidningen än tidigare, att det tar lite längre tid att bläddra igenom NSD - ja, då var ju utbildningen inte helt bortkastad.
Trevlig helg!
Läs mer om