Jag minns det så väl fast jag bara var 4 år. Den där morgonen 1 mars 1986 då beskedet om att Olof Palme hade mördats nådde min familj. Jag minns att mamma och pappa förklarade vad som hänt och att de satt som klistrade framför teven, mållösa. Jag minns exakt det sken som vårsolen skapade i vardagsrummet. De skinnsoffor vi hade och teven med träfaner utanpå som också fungerade som en hylla för prydnader.
Nästan alla födda tidigt 80-tal eller tidigare minns denna dag och på söndag är det exakt 30 år sedan Olof Palme mördades. Eftersom jag är relativt ung minns jag det ändå som länge sedan. Det är till och med ett av mina första konkreta minnen från barndomen. Men med åren går tiden allt fortare och jag kan föreställa mig att det för många av NSD:s läsare känns som i går. På lördag kommer du kunna läsa kulturredaktör Jan Bergstens minnen om hur det var på redaktionen när nyheten slog ner som en bomb. Vi har också pratat med en s-profil som minns både Olof Palmes storhet och hur det var när nyheten nådde honom.
För att friska upp minnet och ge ett tidsperspektiv nämner jag några andra tidsmarkörer från 1986. Den alldeles nya Arcushallen i Luleå invigdes. Storbritannien och Frankrike enades om att gräva en tunnel under Engelska kanalen. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade och radioaktiva moln drog in över norra Sverige. En rädsla för att äta vilt kött och plocka hjortron spreds sig och 1986-års älgjakt var hotad. Detta är ett annat starkt minne från barndomen.
Det är intressant att tänka på medias roll vid stora nyhetshändelser. Då, 1986, samlades hela familjen framför Kanal 1 och TV2:s nyhetssändningar på utsatta tider för att få veta vad som hänt. Eller så fick vi vänta på morgon- eller kvällstidningarnas senaste uppgifter. I dag är det annorlunda. Nyheter skapas och sprids i realtid. Många nås av nyheter bara några minuter efter att de skett genom en nyhetsflash i mobilen. Andra ser det i sociala medier där folk börjar sprida artiklar eller prata om händelser så fort de blivit kända. Vissa kanske går in på tidningarnas sajter regelbundet och uppdaterar sig medan andra kanske fortfarande har kvar sina rutiner att titta på tv-nyheterna klockan 18.00 och 21.00 eller läsa dem i morgontidningen. Det finns helt klart fler alternativ nu och jag kan inte låta bli att tänka på hur det kommer vara om 30 år, då min dotter är 33 år gammal precis som jag är nu. Hur konsumerar hon nyheter då och vad kommer hon minnas från 2016?