Piratkopieringsskydd tonas ned

I jakten mot piratkopiering tar spelutvecklare och utgivare olika grepp. De senaste åren har det varit stort fokus på DRM-skydd (Digital Rights Management) och uttalanden om att det är rätt väg att gå för industrin. Men nu har någonting skett.

Krönika2009-05-30 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det började med PC-versionen av Bioshock. DRM-skyddet tillät att spelet fick aktiveras bara två gånger under sin livstid. En spelare upptäckte att en ny aktivering behövdes för att en annan användare på samma dator skulle komma åt spelet. Svaret han fick på sin fråga - "varför?" - på spelets officiella forum var dräpande: "En användare har köpt spelet, inte hela familjen. Så varför ska din bror spela gratis?" Fansen blev givetvis rasande.
Droppen som fick bägaren att svämma över kom i och med lanseringen av Spore. Initialt var spelet en succé - hyllat i media och fler än en miljon sålda exemplar under de första 20 dagarna. Men det varade inte länge. När spelarna upptäckte att spelet bara kunde aktiveras tre gånger och sedan aldrig användas mer startades en gigantisk bojkott. På amazon.com recenserade över 2 000 människor spelet, varav de flesta hade gett betyget ett av fem beroende på begränsningen från DRM-skyddet. Det stora missnöjet ledde till att Spore blev 2008 års mest illegalt nedladdade spel, som en protest mot utgivarna.
Idag verkar spelutgivarna ha förstått spelarnas missnöje. Flera kommande datorspel har ett nedtonat piratkopieringsskydd, andra kräver bara enkla aktiveringar. Den tidigare attityden att alla konsumenter är presumtiva tjuvar har visat sig vara fel väg att gå. De som köper spel för dyra pengar vill inte vara begränsade - speciellt inte om den piratkopierade versionen visar sig vara mer lätthanterlig. Varken du, jag eller spelutvecklarna vill se ett nytt Spore-scenario.
Läs mer om