Journalisten Joakim Medin har fängslats i Turkiet och ställdes inför rätta den här veckan. Brottet? Journalistik som är laglig och publicerad i Sverige. Han har bevakat utrikespolitiska frågor för tidningar som ETC, DN, Aftonbladet och Expressen och reste till Turkiet för att rapportera om utvecklingen i landet. Nu har han dömts för att ha förolämpat Turkiets president och en rättegång där han anklagas för terrorbrott väntar.
Tack vare våra starka grundlagar för yttrandefrihet och pressfrihet kan vi i Sverige kritisera den som styr landet. Kritiskt granskande journalistik och möjligheten för journalister att fritt rapportera om det som är sant och relevant är en del av demokratin.
Men pressfriheten får aldrig tas för given.
Ett oroligt världsläge skapar en ängslighet och kontrollbehov. Här är några exempel på inskränkningar som drabbat journalistiken den senaste tiden:
- Att fota polishuset och domstolen är i dag olagligt – även om syftet är att berätta journalistiskt om en nyhet som rör polisen. Allt fler byggnader i offentligheten klassas i dag som skyddsobjekt och skyddslagens fotograferingsförbud har blivit ett hinder för journalister i det dagliga arbetet med att förmedla nyheter.
- Domar får inte längre förmedlas av de nyhetsbyråer som medier anlitar. Ett beslut i högsta domstolen gör gällande att GDPR här går före svensk grundlag som tidigare gjort undantag för medier med utgivningsbevis. Det innebär att det är svårare att snabbt se om personer vi skriver om är dömda för någonting.
- Drönarbilder måste förhandsgranskas av en myndighet innan man får sprida dem, men det finns undantag som gör att det har gått att använda drönarbilder i journalistiken. Dessa undantag har skärpts vilket innebär att färre typer av bilder går att publicera utan myndigheternas godkännande.
Jämfört mot att bli fängslad för journalistik kan dessa förändringar verka små. Men varje ny begränsning är ett steg i fel ritning.
Men pressfrihet är inte bara dessa stora frågor. Det är din fråga också. När du vågar berätta om det som skaver. När du skickar en bild till oss som gör att en händelse går att verifiera. När du tipsar oss om en nyhet. När vi berättar om beslut som rör din vardag. När journalister ställer dina frågor till makthavare.
Vi tar egna publicistiska beslut. Ingen myndighet kan stoppa en berättelse bara för att den är obekväm. Vår frihet är din makt.
En färsk undersökning från SOM-institutet visar att medborgares politiska kunskap och samhällsengagemang stärks av nyhetskonsumtion, valdeltagandet ökar, så också förtroendet för demokratin.
Tack för att du läser, tipsar, slår larm och bryr dig om samhällsfrågor! Du hjälper oss att hålla pressfriheten levande. För mig känns det högtidligt.