Avlopp, avfall, el och vatten, bygg, transport, industri, handel och reparation av fordon har störst rörelseintäkter. Att bygga och utveckla en stad är således inte bara att bygga för framtiden, utan att skapa en omgående styrka och stabilitet här och nu.
UC:s årliga rapport ”Kommunfakta” bjuder på intressant läsning, och det är slående att det är de samhällsbyggande faktorerna och företagen som är avgörande för stadens totala ekonomi och arbetsmarknad. Enkelt översatt så ger varenda nysatsning, varenda bygglov, nya vägar, vatten och avlopp oerhört mycket tillbaka i direkt avkastning. Inte minst ger det massor av jobb. Därför är det superviktigt med modiga politiker och tjänstepersoner som vågar sticka ut hakan inte bara regionalt, utan även nationellt och internationellt och ta djärva spadtag. De som vilar och väntar kommer stå kvar på perrongen helt enkelt, när en vacker dag det där Norrbotniatåget passerar förbi.
Och på tal om tåg, det finns många olika typer av lok i ett samhälle. Det kan röra sig om gamla industrier, duktiga entreprenörer, skickliga politiker, universitet i världsklass eller enskilda satsningar. Och viktigast är väl att vi hjälps åt att dra, ni vet att det blir tungt att ligga längst fram och ta all vind allt för länge, då är det bra om vi kan hjälpas åt att växeldra.
I veckan besökte jag Göteborg och Lindholmens Science Park, och snacka om ett lok. Lindholmens Science Park har kommit att bli en nationell föregångare. Lindholmen var en gång i tiden Göteborgs starke man, bortgångne, Göran Johanssons skötebarn. Göran hade förstått att nånstans mellan det nya och det gamla, mellan stadens historia, dess fundamentala bilindustri och den nya hightechvärlden skulle nya affärer och världar mötas och uppstå. Idag är Lindholmen inte bara en av de snabbast växande stadsdelarna, det är en snygg, modern, och trevlig stadsdel full av liv. Studenter, industri, internationella gäster, göteborgare, fabriksarbetare och forskare möts. Här finns allt. Här pratar man om mobilitet för såväl fysiska bilar som digital design. Vd för Science Park, Niklas Wahlberg, tar emot och delar generöst med sig av sina bästa erfarenheter.
– Gräv där ni står, och utgå endast och begränsat från just era unika möjligheter. Många har velat att vi skulle göra ditt och datt, men det gäller att spjärna emot. Försök inte bli eller vara nåt annat än ni är, säger han när vi tar en kaffe i snygga orangefärgade skinnsoffor.
Det slår mig hur viktigt det är att vi faktiskt är stolta och inte minst medvetna om det vi har. Varje plats har sin speciella DNA-struktur och omfamnar man sin historia och sina förutsättningar så blir man snabbare framgångsrik. Vi är fortfarande och kommer alltid vara gruva, skog, och vattenkraft. Vi är och kommer alltid (i ett världsperspektiv) att vara snö, is och kyla. Vi har allt detta som en (i princip) osinande guldgruva och härifrån ska vi utgå. Vi hade aldrig varit i närheten av den rådande nyindustrialiseringsprocessen och superetableringen Facebook utan kylan och klimatet. Vi hade aldrig haft ett sånt blomstrande universitet utan närheten till LKAB och tvärtom näringslivet hade aldrig varit så rikt och differentierat utan ett lärosäte som LTU.
Så ska vi nu sakta bygga upp en ny Science Park, och en ny fräsch stadsdel på Porsön, så är jag starkt övertygad om att fokusera vid det lilla och enkla. Då kan vi om nåt decennium hålla tummarna att parken och stadsdelen vuxit sig lika spännande och dynamisk som Lindholmen i Göteborg. Där finns både det gamla och det nya tillsammans.
Och som sagt, att vilja och våga bygga för framtiden det är också att säkra och trygga jobben och ekonomin idag.