Tidningen har en viktig roll inför EU-valet

Det geografiska avståndet mellan Norrbotten och EU-sätet Bryssel är långt. Men ibland undrar man om inte det mentala avståndet är ännu längre.

Kalle Sandhammar.

Kalle Sandhammar.

Foto: Göran Ström

Krönika2014-05-08 07:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns gott om personer som talar om att vi ska bry oss om valet till EU-parlamentet, som hålls den 25 maj. Men varför?

För mig är det självklart att jag ska ta mitt medborgerliga ansvar och gå och rösta. Har man förmånen att leva i ett demokratiskt samhälle så tycker jag att man ska ta vara på den möjligheten. Men vad innebär min röst, och hur påverkar det mig i vardagen? Jag är säkert inte ensam om det dåliga samvetet över att vara bristfälligt insatt i EU:s inre liv.

Men några saker vet jag. Det är snart 20 år sedan vi gick med i unionen och sedan dess står EU:s lagstiftning över den svenska. När det gäller till exempel handels- och konkurrenspolitiken får Sverige inte stifta några egna lagar alls, det gör unionen. Enligt siffror från EU genomförs cirka 70 procent av den lagstiftning EU beslutar om på regional- eller kommunal nivå. Det vill säga här i Norrbotten.

Ändå kommer valet till EU-parlamentet kraftfullt i bakgrunden av det svenska riksdagsvalet, där debatterna avlöser varandra och spekulationerna om valutgången är i full gång. Detta medan kandidaterna till det parlament som får alltmer makt inom den europeiska unionen fortsätter att vara förhållandevis okända.

NSD har i veckan dragit igång en artikelserie om hur EU-valet påverkar dig, i din vardag här i Norrbotten. I måndags berättade vi om de gifter som finns i överallt i vårt samhälle. Till exempel så hittade Kemikalieinspektionen i en undersökning farliga ämnen i var fjärde leksak. Ämnen som förbjudits av EU, och som våra barn stoppar i munnen.

I dagens tidning berättar vi om den svenska tullens förändrade arbetssätt efter inträdet i EU.

Syftet är att tydliggöra och konkretisera några av EU:s betydelser för Sverige och Norrbotten. Serien kommer att avslutas med en genomgång av hur EU fungerar och vad de olika partierna tycker.

Att förklara och begripliggöra är några av tidningens viktigaste uppgifter. Där spelar den fria pressen en viktig roll i samhället och för den demokratiska processen. För även om informationen finns därute (oftast på internet) så är det få som orkar hämta in den, tränga igenom faktamassorna och som har tid och kunskap att tolka den. Då är det både enklare, roligare och bättre att läsa en tidning.

Trevlig torsdag!