Vad gör du av din tid?

Foto: Pär Bäckström

Krönika2015-12-10 07:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du sitter som passagerare i bilen på väg till affären för att veckohandla. Får lite strötid över helt enkelt. Vad gör du då? Tittar ut och njuter av utsikten? Passar på att prata med familjen? Knappast. Förmodligen tittar du ner i din telefon, passar på att kolla Facebook, instagram och kanske jobbmejlen.

Jag läste en krönika av Svenska dagbladets chefredaktör Fredric Karén här om dagen om hur förutsättningarna för reportrar har förändrats genom tiden. Antalet reportrar blir färre men trots det så produceras mer lokal journalistik än någonsin.

Detta kan bero på en rad olika faktorer men digitaliseringen är faktor. Kommunala handlingar, telefonnummer och annan typ av information som tidigare krävde fotarbete för att få fram finns numera enkelt tillgängligt via internet. Läsarnas vanor har förändrats och de nöjer sig inte längre med att få sin nyhetsuppdatering med morgontidningen och eventuellt en kvällstidning utan vill läsa nyheterna när de passar dem, kanske i bilen på väg till affären.

De flesta av oss går runt med all världens information tillgänglig i fickan. Studier visar att vi tar upp våra mobiler ungefär 200 gånger per dag. Antalet tillfällen där man kan nås av en nyhet har alltså ökat dramatiskt jämfört med innan digitaliseringen. Även om många regelbundet surfar in på tidningarnas sajter är inte heller det den självklara nyhetskällan. Det finns nämligen aktörer som lyckats fånga oss ännu mer regelbundet.

Många nås av nyheter via sociala medier och den färska undersökningen ”Svenskarna och internet 2015” visar att 90 procent har tillgång till internet. Av dessa använder 70 procent Facebook.

Det har länge spekulerats i om Facebook håller på att tappa sin dominerande ställning men det finns ingenting som tyder på det. Tvärt om hittar allt fler äldre till Facebook. De flesta som följer NSD på Facebook är till exempel mellan 45 och 54 år gamla.

För oss, som vill nå ut till så många som möjligt med vår journalistik, är Facebook i dag en viktig kanal där vi kan hitta nya läsare. Men trender kommer och går, i morgon kan det vara något annat forum som blir större. Då måste vi vara där. För vi vill vara där våra läsare är. Det är en utmaning med oändliga möjligheter.