"Vi borde hylla våra hjältar"

I veckan hyllades Luleå Hockey-ikonen Stefan Nilsson med en pampig ceremoni. Det fick NSD:s krönikör Johan Håkansson att fundera på om inte övriga samhället borde bli bättre på att hylla gamla storheter.

Odödlig. I och med att hockeyhjälten Stefan "Skuggan" Nilsson fick sin tröja upphissad i taket i Coop arena skrev han för alltid in sig i Luleå Hockeys historia.

Odödlig. I och med att hockeyhjälten Stefan "Skuggan" Nilsson fick sin tröja upphissad i taket i Coop arena skrev han för alltid in sig i Luleå Hockeys historia.

Foto: Kurt Engström

KRÖNIKA2015-01-09 14:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coop arena i tisdags:

Till ett massivt jubel från tusentals åskådare hissades tröja nummer 4 långsamt och majestätiskt upp i arenans tak. På den röda mattan som rullats ut på isen stod Stefan Nilsson och kämpade med gråten.

Hockeyhjälten var märkbart rörd – och vem var inte det?

Jag gissar att det föll tårar lite här och var både i arenan och framför TV-apparaterna.

Det var kort sagt en väldigt fin hyllning. Ett sätt att visa att passningsgeniet, som alltid gick under smeknamnet "Skuggan", för alltid är ett odödligt namn i föreningens historia.

Personligen tycker jag mycket om sånt här.

Dels för att personen med närmaste omgivning givetvis blir stolta och hedrade, men främst för att det ger oss ett historiskt perspektiv.

När knoddar i framtiden skrinnar in på isen kommer de alltid att se att det finns en tröja nummer fyra där uppe med namnet Nilsson på. Och en nummer 35 med namnet Myllys.

– Mamma och pappa – vilka var det?

– Jo, det var hjältar på 90-talet, det var dom som gjorde Luleå bäst i Sverige.

En symbol alltså, som visar att nuet kommer någonstans ifrån.

När jag såg ceremonin med gåshud och tår i ögat tänkte jag att det där är något som vi borde bli bättre på, att hylla de som förtjänar det. Inte bara inom idrotten utan i hela samhället.

För i ärlighetens namn är vi svenskar ganska dåliga på sånt.

Och kanske framför allt här i Norrbotten.

Det går ju inte direkt hand i hand med Jante, vår ledsagare, vars allra första budord lyder: "Du ska inte tro att du är något".

Att idrotten på senare tid börjat hylla sina hjältar på det här sättet är faktiskt så osvenskt att Sverigedemokraterna borde ha invändingar. Det är ett rent plagiat från ett land vars traditioner och syn på hjältar är helt annorlunda – nämligen USA.

Men tänk om vi slutligen skulle ta och sätta herr Jante i bastun. Det skulle onekligen öppna upp för spännande möjligheter.

Vi har många gator, torg och byggnader till exempel som skulle kunna namnges efter personer som gjort sig förtjänta av det.

Själv bor jag i en stad som i princip är befriad från sånt. Visst, det finns en liten staty över författaren Torbjörn Säfve på Örnäset och en gata i Notviken som komikern Martin Ljung förärades när han avled.

Gott så, men om nu Martin Ljung är alla tiders största Luleåbo (vilket han faktiskt röstades fram till i NSD i början av 90-talet) tycker jag att han borde ha förärats något betydligt större. Varför inte döpa en av Luleås huvudgator till "Martin Ljungs aveny"?

Och vägen som passerar residenset skulle mycket väl kunna heta "Ragnar Lassinattis väg".

I Kiruna har man på det här sättet hyllat gamla gruvpotentater. Visst, det har framkommit en del kritiskt kring Hjalmar Lundbohm – men det kan inte finnas många kirunabor som inte vet att den mannen hade en avgörande betydelse för stadens utveckling, särskilt inte om man gick på Hjalmar Lundbohms-skolan.

När jag började leka med dessa tankar slog det mig att jag inte kom på så där jättemånga namn på lämpliga personer. Men det beror givetvis inte på att det har saknats lokala hjältar och hjältinnor utan är bara ett bevis på att vi har varit så dåliga på att uppmärksamma dem och att bevara deras minne.

Det gäller framför allt kvinnorna, som alltid har fått stå tillbaka när historien ska skrivas.

Om historiska personer hade fått namne en och annan gata och torg, kanske med en förklarande minnesplatta skulle åtminstone min kunskap och förståelse om stadens historia ha varit större.

Eller varför inte en byggnad? Det hade jag alla dagar i veckan föredragit framför hopplösa namn som som Vetenskapens hus, Kulturens hus och Teknikens hus,

Och det behöver ju inte bara gälla lokala förmågor. Norrbottens städer har ju all möjlighet att hylla i princip vem man vill. Nelson Mandela-parken i Boden? Ja, varför inte.

Ett tips bara: se till att personen som ska namnge något bestående inte är vid livet. Människor är lynniga. Man vet aldrig vad de kan hitta på.

Allas vår kamp mot extremismen

Det som hände i Frankrike, attentatet mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo där tio personer mördades, är naturligtvis vidrig.

En terrorattack av extremister mot det fria ordet.

Men just i dessa dagar är det viktigt att också påpeka att varje attack mot en moské är en vidrig och fundamentalistisk handling.

Just nu är en av de populäraste hashtagarna på twitter #killallmuslims.

Om hatarna på båda sidor vinner går vi mot riktigt mörka tider. Hatare som påstår att kristna, ateister, muslimer och judar kan leva sida vid sida i ett modernt samhälle. Den kampel är vår att vinna.

Det som värmer i hjärtat är den enorma solidaritet som visat sig i hela världen. En attack mot det fria ordet är en attack mot oss alla.

Je suis Charlie.

Vad betydde grishuvudet?

Jag kan bara inte släppa det där grishuvudet som placerades ut på L:et i LTU-rondellen på Porsön.

Vad var det för något? Ett budskap? I så fall vilket?

Tankarna går ju direkt till filmen Gudfadern där maffiabossarna pratade med inslagna fiskar och avskurna hästhuvuden.

Twittercitatet

"Ondskan har alltid hatat humorn, för humorn visar hur löjlig och futtig ondskan är.

#CharlieHebdo

Jonas Gardell, komiker

Läs mer om