För 30 år sedan konstaterades hiv i Sverige, vilket bland annat uppmärksammats med Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar i SVT1. Första avsnittet i SVT1 förra måndagen och var oerhört gripande.
Fördomarna mot homosexuella är tydliga i berättelsen och jag känner stor sorg för dem som inte bara fick kämpa mot samhällets snedvridna syn på deras sexualitet, utan även var den första gruppen människor att drabbas av denna sjukdom.
Jag var barn på åttiotalet och visste då väldigt lite om homosexuella. Bilden jag fick var främst vackra, exotiska killar utklädda till kvinnor i tv eller i veckotidningar. Jag uppfattade också att vissa pratade nedlåtande om dem för att de var män som betedde sig som tjejer. Det gjorde mig arg: Vad var felet på tjejer, jag var ju tjej?!
Så såddes det frö som sedan växte till min tro på jämställdhet för alla oavsett kön, sexualitet eller bakgrund. Då jag som femåring såg begåvade Christer Lindarw och Lasse Flinckman i tv kunde jag inte förstå att vuxna tyckte att After Dark var osmakliga.
Så sorgligt att fördomar och åsikter kan vara desamma 2012. Det som är kvinnligt eller "bögigt" är sällan av värde om det inte är för att tillfredsställa andra - och många gånger är det inte av värde då heller.
Män som beter sig kvinnligt förnedrar sig i dessa personers ögon. I Madonnalåten What it feels like for a girl sjunger hon: "For a boy to look like a girl is degrading. ’Cause you think that being a girl is degrading. För en kille är det nedvärderande att se ut som en tjej, för man tänker att vara en tjej är nedvärderande.
Att säga "gråta som en flicka" är vanligt men om män så säger man ordentliga saker som "ta i som en karl". Kvinnor kan låna ur herrgarderoben utan att det blir konstigt men vice versa går inte alls lika bra. Varför tycker man att det är fult med kjolprydda män? Det blir diskriminering åt båda håll i detta resonemang. Män får inte ta på sig vad de vill och det som är kvinnligt attribut räknas som mindre värt. Fast om kvinnorna äter som en man, lägger in en grovsnus och har hår under armarna så är det absolut inte okej. Vi får inte gå över gränsen och
Torka aldrig tårar utan handskar bör vi alla se så vi vet vad som
egentligen hände på åttiotalet i Sverige. Kändisar berättade om att
de hade aids, men också om sin sexualitet som ledde till en ny diskussion. Fördomar lyftes till ytan. Och hade vi talat öppet om sexualitet oc
h könsroller på det viset vi gör idag, om det inte vore för hiv? sno vad som helst av karlarna: Då kanske det som räknas till manligt blir kvinnligt - och därmed bögigt?
Ewa Tanmark
Skriver om genus i nöjesvärlden