Vandrade längs Luleälven strax utanför Harads i helgen och översköljdes av något som måste beskrivas som frihetskänslor. Luften var hög, landskapet öppet och isen bjöd på den mest skira glaskonst i älvkanten.
Passerade den trädkoja som utgör moderskeppet i Tree Hotels fascinerande samling toppstugor. En symbol för egensinne, handlingskraft och kärlek till bygden, något som skildrades i filmen ”Trädälskaren”. Medan mörkret föll försökte vi förgäves kika in för att se om Eivind Jonssons samlade verk stod kvar i kojan.
Känslan av det stora, vackra och möjliga Norrbotten var väldigt påtaglig. Det är det län som NSD återkommande har berättat om under vinjetten ”Gilla Norrbotten”. Det var också därför vi förra året instiftade det årliga ”Gilla-priset”, som lyfter fram en eller flera personer som gjort något bra, viktigt och inspirerande för Norrbotten. Som ni förhoppningsvis sett är nomineringarna i full gång och snart börjar omröstningen, där ni som läsare är med och utser årets vinnare.
För snart två veckor sedan försvann de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström under en reportageresa i Syrien. De var på plats för att bevaka sjukvården i det krigsdrabbade landet och ingen vet vad som har hänt dem sedan de fördes bort.
Magnus Falkehed är Parisbaserad frilansmedarbetare på min tidigare arbetsplats Dagens Nyheter. På hemmaplan väntar hans fru och tvillingar på livstecken.
Tidigare bortföranden av svenska journalister har visat på vikten att uppmärksamma deras fall. Martin Schibbye och Johan Persson frigavs efter 438 dagar i etiopiskt fängelse. Dawit Isaak vet vi ännu ingenting om. Vi ska aldrig sluta prata om de journalister som kidnappats eller fängslats i tjänsten!
Under stjärnorna vandrade vi vidare längs älven, på väg mot stuga, brasa och glögg. Men ute i den ännu öppna mittfåran råmade isen i något som lät som högljudd panik.
I Norrbotten är det säkert att bedriva en fri och oberoende journalistik. Den pressfriheten ska vi vara väldigt rädda om. På många platser på jorden är detta ingen självklarhet. Det blir allt svårare att få reda på vad som händer i Syrien. Och än vet ingen vad som hänt de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström.