Agneta Granström: På lika villkor

Söndagskrönikören är exklusiv för webben och publiceras inte i papperstidningen. Denna vecka skriver landstingspolitikern Agneta Granström om landsbygdens villkor.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2007-04-29 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Landet, landsbygden stället där vi har sommarstugan, fiskevattnen och jaktområdena. De flesta tycker att det är fantastiskt skönt att komma ut under ledigheter. Man finner lugn och ro i en avstressande miljö. Vi njuter av det öppna odlingslandskapet. Betade områden längs älvar och vägar. Allt detta kommer inte riktigt av sig själv. Det måste finnas människor som bor på landsbygden för att odlingar ska brukas och områden underhållas. En levande landsbygd kräver mer än glada tillrop från helg och semesterfirare. Samhället måste ha en helhetssyn och värdera landsbygden. Jag ser att politiska beslut oftast saknar ett landsbygdsperspektiv. Barnunderlaget minskar och skolor riskerar att läggas ner. Då är tendensen att bussa in barnen från landsbygden in till tätorten. Men tanken att barn från tätorten skulle bussas ut till landsbygdsskolan för att skolan skulle finnas kvar ser man inte. Jag frågar mig varför? Är det inte lika långt från landet in till tätorten som tvärt om? Eller är det bara att finna sig i att bussas in till tätorten när man valt att bo utanför den?

På vissa ställen delas inte posten ut dagligen och bor man en bit in från den större vägen så får man tack vackert promenera ett par kilometer för att hämta reklam och räkningar.

NSD och Kuriren ja de får man utdelade med posten i rätt tid till eftermiddagskaffet och ingen utdelning på lördagar. Så jag frågar mig, ska jag säga upp prenumerationen eller finna mig i att få två tidningar på måndag eftermiddag, för att jag bor på landet.

De gamla ska ha rätt till god service och vård på lika villkor. Men nedläggningar av äldreboenden på landsbygden leder till att de får plats på äldreboende i tätorten. Nu är det lika långt från landet in till tätorten som tvärt om. Men att äldre i tätort erbjuds boende på landsbygden ser man sällan. Denna utveckling leder till att folk tappar arbete på landsbygden och väljer att flytta. Underlaget för affären och skolan minskar. En långsam avfolkningsprocess som man bara kan förhindras genom att ha helhetssyn när man tar politiska beslut.

Sjukvården står hela tiden inför förändringar så då är frågan.

Fyller OBS-platser en bra funktion och hur ska det vara med folktandvården i glesbygden. För mig är det självklart. De fyller en stor funktion och ska finnas kvar för befolkningens trygghet och vård på lika villkor.

Vår landsbygd är mer än ett rekreationsområde. Den tillför samhället råvaror och är ett mervärde som behövs för ett bra liv. Därför kommer jag som miljöpartist, alltid att kämpa för en levande landsbygd.

Jag vill att skolbesluten och äldreomsorgsbesluten ska föregås av en konsekvensanalys som ger helhetssyn. Då skulle många beslut se annorlunda ut. Jag ska ha nära till min vårdcentral och tandvårdsklinik . Jag vill ha äldreomsorg och skola nära mig. Jag vill läsa tidningen på morgonen och jag vill få min post dagligen. Det är fullständigt naturligt för den som bor i tätorten att det ska vara så, och så är det också för mig.





Läs mer om