Britt Westerlund: Avstamp mot framtiden

Söndagskrönikören är exklusiv för webben och publiceras inte i papperstidningen. Denna vecka skriver landstingspolitikern Britt Westerlund, Luleå.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2007-06-17 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rekordtidigt - men i dagarna har faktiskt sommaren slagit ut i full blom. Ungefär samtidigt har vi i veckan diskuterat och behandlat landstingsplanen för de närmaste åren. Samma kväll som vi 70-talet fullmäktigeledamöter i tisdags samlades i Kalix höll de avgående gymnasieeleverna i kommunen sin avslutningsbal. Och lite grand så kändes det också med debatten inne i Folkets hus - avslutning efter ett intensivt arbetsår och ett hisnande avstamp mot framtiden.

För mer än någonsin är landstingsplanen inriktad mot framtiden och vad vi i Norrbotten behöver och vill göra för att trygga utvecklingen men också fortsätta satsningarna på hälso- och sjukvården i länet. Som socialdemokratiskt landstingsråd och med politiskt ansvar inom hälso- och sjukvården känns de nu fastslagna målen i landstingsplanen som nästan lika spännande utmaningar som vuxenlivet framstår för den unga studenten.

Det handlar om att långsiktigt stärka vården inom de sjukdomsområden som ökar mest som diabetes, stroke, demens, hjärt -och kärlsjukdomar och cancer. Mycket av det här handlar om med andra ord om fortsatta satsningar på vården för de allt fler multisjuka äldre. Viktigare än så här kan ju uppdraget som landstingspolitiker inte bli.

Men det som gång på gång slog mig under den stundtals livliga fullmäktigedebatten är att för första gången på många år är de ideologiska skiljelinjerna knivskarpa både i landet och i landstinget i Norrbotten. Medan vi socialdemokrater hävdar att vården ska vara behovsstyrd det vill säga utgå från medborgarnas behov så hävdar den borgerliga alliansen att vården ska vara efterfrågestyrd. Och medan vi hävdar att vården ska vara öppen för insyn och ha politikerna som ytterst ansvariga hävdar de borgerliga att vården alltmer ska privatiseras och ställas utanför insyns -och påverkansmöjligheter.

En annan stor utmaning som jag till min glädje fått i veckan är att medverka i en av de rådslagsgrupper som ska vara med och samla synpunkter till socialdemokraternas nya välfärdspolitik. Även det här handlar om att formulera visioner om framtidens hälso- och sjukvård. Till det här behövs många synpunkter och därför vill jag nu passa på att bjuda in alla intresserade och engagerade norrbottningar till just ett brett samtal om framtiden och hälso- och sjukvårdens utvecklingsmöjligheter. Hör av er med idéer och synpunkter till mig på britt.m.westerlund@nll.se. Era röster behövs för länet och framtiden.

Läs mer om