Hej då och tack, Norge

Luleå2007-06-02 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tidigare i veckan blev det känt att Norrköpings Tidningar köper de 49 procent av aktierna i NSD som Edda Media säljer. Innan den affären kan genomföras sker ett så kallat hembudsförfarande. Det innebär att NSDs lokala ägare Valrossen (s-distriktets bolag) och Piteå-Tidningen kan utnyttja sin förköpsrätt.

Hur detta än slutar kan jag garantera några saker. För det första att NSD kommer att fortsätta komma ut som en egen och självständig tidning med samma mål och policy för innehållet som i dag, det vill säga en fri och obunden journalistik som enbart styrs av vad som är intressant för tidningens läsare.



För det andra att ledarsidan kommer att fortsätta med samma politiska inriktning som nu, det vill säga föra fram socialdemokratiska värderingar.

För det tredje att ambitionen kvarstår att göra en bred och innehållsrik tidning till så låg kostnad som möjligt. Det vill säga att vi ska säkra kvaliteten genom att vara effektiva. Det kräver en ständigt pågående utveckling och ett aldrig avstannande förändringsarbete.

Ett sätt att både förbättra kvaliteten och hålla ner kostnaderna, och därmed priset på tidningen, är att trycka i samma tryckeri som andra tidningar. Därför diskuterar vi hur tidningarna i norra Sverige ska samarbeta kring tryckningen. Tillsammans med Piteå-Tidningen, Norrbottens-Kuriren och Norra Västerbotten i Skellefteå utreder vi olika alternativ för att se vilken lösning som är bäst i framtiden.

NSDs och PTs gemensamma tryckeribolag Tryck i Norrbotten kommer att spela en central roll i den framtida tryckeristrukturen. Vi har ett effektivt tryckeri som förra året vann SM i färgtryck. Genom att trycka ännu fler tidningar kan tryckkostnaden för tidningarna minska.



Hur ägandet i NSD till slut blir är för tidigt att säga nu. Det enda som är säkert är att Edda Media inte blir kvar.

Edda Media hette förut Orkla Media och blev delägare i NSD 1998.

Då var Orkla Medias strategi att börja med NSD och sedan köpa flera tidningar i Sverige, för att bilda en svensk tidningsgrupp på samma sätt som man gjort i Norge och Danmark där man äger många tidningar. Men strategin misslyckades och det blev inte fler tidningsköp i Sverige.

Det sista försöket gjordes när man la ett bud på tidningskoncernen Centertidningar för två år sedan. När det inte gick gav man upp Sveriges dagspressmarknad.



Förra året köptes Orkla Media av det brittiska riskkapitalbolaget Mecom. Mecom delade upp tidningsverksamheten i Europa och döpte om den norska tidningsgruppen till Edda Media. Då bestämde man sig också för att sälja sina aktier i NSD.

I nästan tio år har NSD haft norska delägare och det har varit bra för NSD. Vi har fått tillgång till viktig branschkompetens och kunnat utnyttja storkoncernens rabatter vid inköp. Ett nordiskt samarbete som fungerat i praktiken är nu avslutat och vi tackar för den tid som varit.
Läs mer om