Meddelar- skyddet måste försvaras

Fotograf:

Fotograf:

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2007-09-22 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I veckan gjorde polisen husrannsakan hemma hos den brottsmisstänkte journalisten Trond Sefastsson. Man beslagtog en dator som innehöll material från tio års journalistiskt arbete, framför allt åt TV4.

Att på detta sätt, utan ens ett domstolsutslag, beslagta en dator med källskyddat material är ett brott mot svensk grundlag, yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen.

En av de viktiga delarna i tryckfrihetsförordningen är att svenska medborgare ska kunna vända sig till redaktioner med tips och uppgifter som kan vara kontroversiella, utan att behöva riskera att råka illa ut. Det är förbjudet för oss på tidningar att röja våra källor. Den delen av tryckfrihetsförordningen kallas för meddelarskyddet.



Om du vänder dig till oss på NSD med uppgifter om oegentligheter på företaget där du är anställd, eller har graverande upplysningar om polisen eller andra myndigheter, ska du kunna känna dig helt trygg i förvissningen att även om vi går vidare och skriver om frågan, kommer vi aldrig att avslöja från vem vi fått tipset.

Vi eller våra läsare ska inte behöva tvivla på meddelarskyddet. Polisen ska inte kunna stega in på NSDs redaktion och beslagta någon av reportrarnas datorer. I grundlagen slås fast att skyddet av de demokratiska rättigheterna där meddelarskyddet ingår, är viktigare än att hjälpa polisen i brottsutredningar.

Det här är det senaste exemplet på den försvagade ställningen för tryckfriheten. Allt oftare när den kommer i konflikt med andra lagar och intressen så förlorar den. Tillfälliga opinioner medför inskränkningar i öppenheten, utredningar föreslår förändringar för att vi ska anpassa oss till EU.

Många politiker och makthavare vill ha en lagstiftning som ännu lättare styrs av opinion och godtycke.

Det som gör den svenska tryckfrihetsförordningen så unik är att den är väldigt konkret när den fastslår vad som är tillåtet och inte tillåtet. Kanske är det därför den har fungerat så bra, med smärre justeringar, sedan 1766. En av de äldsta lagarna i världen, äldre än USAs konstitution.



Jag tror att den dåliga medvetenheten om yttrandefrihetens betydelse beror på att vi i Sverige under lång tid levt rätt idylliskt när det gäller medborgarnas fri- och rättigheter. Vi tar de för givna. Ser man sig om i världen kan man notera att intresset för och engagemanget i yttrandefriheten är starkast när man just har erövrat den eller just förlorat den.

En del debattörer verkar tro att yttrandefriheten är en angelägenhet för medieföretagen, att den är till för att tidningarna ska få publicera vad de vill.

Yttrande- och tryckfriheten är inte till för oss som arbetar i mediabranschen. Den är till för er som i medierna vill hålla er informerade om sådant som är viktigt och för er som vill avslöja sådant som annars inte kommer fram.
Läs mer om