Mona Blom: Jämställdhet - vem bryr sig?

Söndagskrönikören är exklusiv för webben och publiceras inte i papperstidningen. Denna vecka skriver Mona Blom, projektledare, länsstyrelsens jämställdhetsdelegation.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2006-12-31 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mitt yrkesverksamma liv i Norrbotten (1970-2006) sammanfaller i stort med utvecklingen av den svenska jämställdhetspolitiken. När det historiska perspektivet redovisas med dess olika milstolpar har dessa också varit betydelsefulla milstolpar i mitt liv och gett förutsättning för mig att få ett bra liv med möjlighet till ekonomisk jämställdhet.

Huvudfrågan under 70-talet var arbete. Sverige var först i världen att införa särbeskattning. Eftersom min definition av oberoende vid den tiden var liktydigt med att kunna försörja mig själv både uppskattade jag och hade fördel av reformen.

Det år - 1974 - när ytterligare en viktig målstolpe i jämställdhetens historia sattes upp genom att föräldraförsäkringen reformerades föddes vår dotter. Då blev det möjligt för min man och mig att bli jämställda föräldrar och dela barnledigheten lika.

Resultatet av att själv ha haft en individuell utveckling som skett parallellt med den nationella jämställdhetsutvecklingen innebär att jag bryr mig hela tiden.

Är Norrbotten ett jämställt län?

Lika litet som den frågan kan besvaras jakande för nationen kan den det för Norrbotten. Svaret är således Nej.

Frågan bör ställas på annat sätt.

Vilket genomslag har jämställdhetsutvecklingen haft under motsvarande perspektiv i Norrbotten? Har det hänt något? Finns det milstolpar att peka på även på länsplanet?

Jag hör ibland pessimister säga att ingenting har hänt i Norrbotten. Det är inte min uppfattning. Jag hänvisar igen till egna erfarenheter. Under de gångna två år som projektledare i jämställdhetsdelegationen har jag haft möjlighet att ta del av och arbeta med statistik och utredningar som beskriver läget - helt enkelt fakta.

Länsstyrelsen bryr sig och har i över tio år haft en jämställdhetsexpert. Dessutom har länsstyrelsen under 2000-talet med framgång drivit två utvecklingsprojekt

Syftet har varit och är att de nationella jämställdhetsmålen ska få genomslag i Norrbotten. Kunskapen hos de över 4000 personer som hittills sökt sig till dessa arenor för kunskapsskapande som länsstyrelsen skapat ökar ständigt.

Det mest påtagliga beviset för utvecklingen är att jämställdhetsfrågor nu åtnjuter den största respekt. De dåliga skämten och osynliggörandet av frågorna är nästan borta. Fram tonar lägesbeskrivningar och ett kompetensområde byggt på statistik, utredning och forskning som beskriver utgångslägen, ringer i varningsklockor och visar på förbättringsområden och godkänner handlingsplaner.

Länsstyrelsen bryr sig genom att inspirera till bättre balans mellan kvinnor och män och att fortsättningsvis följa upp och publicera statistik över ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Min nyårsönskan inför 2007 är att vi alla ska försöka att undvika att ståndigt återupprätta ojämställdhet. Gott Nytt Jämställt År!





Läs mer om