Nya möjligheter och fallgropar

Luleå2006-12-09 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ny teknik och nya medier förändrar våra vanor. Det märks på vår hemsida, nsd.se, som slår nya besöksrekord snart sagt varje vecka. På ett år har besöken fördubblats. Senaste mätveckan hade vi 71 000 unika besökare. De annonsutrymmen vi har är fullbokade. Vi måste bygga om hemsidan för att kunna rymma fler annonser.

Det märks också i privatlivet. Häromdagen bokade jag en utlandsresa på nätet, med hjälp av den utmärkta reseguide som finns på nsd.se.

Jag är inte ensam. Fler och fler människor använder Internet för att skaffa information, för att handla och boka biljetter av olika slag. Jag talade nyligen med en konsumentvägledare på Luleå kommun. Han berättade att konsumentvägledningen får allt färre besök och telefonsamtal som handlar om upplysning och råd inför köp. Däremot ökar besöken på hemsidor hos Konsumentverket och andra ställen där man kan ta del av råd, upplysningar, tester och jämförelser av pris och kvalitet.

Människor har samma behov av information, men söker den på andra vägar, i andra kanaler än tidigare.



Informationen förändras. Samma gäller kommunikationen. Telefonen förändrade världen för hundra år sedan. Mobiltelefonen har förändrat våra vanor de senaste tio åren. I gårdagens tidning skrev vi om hur man i Kalix börjat rekrytera lärarvikarier med hjälp av SMS-meddelanden i mobiltelefonen.

I mobiltelefonen kan man prata, man kan lyssna på musik, se på tv, läsa nyheter, skicka textmeddelanden, ta fotografier och läsa e-post.

Den första mobiltelefon jag talade i var en NMT-apparat i en av Riksradions tjänstebilar. Det var en telefonlur och knappsats på instrumentbrädan och en apparat stor som ett bilbatteri bak i bagageutrymmet.

Några år senare försågs jag och en annan chef med varsin liten mobiltelefon vilket ledde till kritiska frågor på ett personalmöte. Det ifrågasattes om detta inte var en lyx, en leksak för några chefer. Nu har i stort sett varenda människa, barn och ungdomar inräknade, en mobiltelefon.

Mobiltelefoners konstiga ringsignaler och människors vana att prata högt rakt ut i luften om de mest privata saker kan ibland bli rena miljöförstöringen. På något underligt sätt har mobiltelefonen ändrat våra normer för vad som är privat och vad som bör och kan förmedlas till alla som råkar vara i närheten.



Användandet av Internet har också sina risker. När jag för något år sedan skulle boka en flygresa till mig och ett av mina barn råkade jag av misstag boka in oss på olika flygplan mellan Stockholm och Köpenhamn. Eftersom det var samma pris upptäckte jag inte misstaget förrän sonens namn ropades upp i högtalarna på Arlanda eftersom hans tidigare plan väntade på honom. Flygplanen gick med en timmes mellanrum

Det var i och för sig inte hela världen. Men förseningar gjorde att det höll på att sluta med att vi hamnade på var sin flygplats utanför Milano mitt i natten. Så det har sina risker att boka på Internet. Det finns ingen klok människa som tittar upp på en och säger: "Men ska ni verkligen flyga med olika flygplan?"
Läs mer om