Riktlinjer mot textreklam
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En tidning kan vinna kortsiktigt på att låta det redaktionella innehållet styras av en annonsör, en organisation eller annat särintresse. Men i längden förstör det tidningens trovärdighet och därmed även våra affärer.
Naturligtvis är det så att många av artiklarna gynnar någon och missgynnar någon. Naturligtvis ska vi skriva om både nya företag och företag som går i konkurs. Men vi ska inte göra det på uppdrag av någon utan utifrån en journalistisk bedömning av vad som är intressant.
Redaktionella texter som styrs av kommersiella intressen brukar kallas textreklam. Som vägledning för att undvika textreklam har tidningarnas branschorganisation Tidningsutgivarna tagit fram riktlinjer mot textrek-lam, vilka jag här återger i sin helhet för att ni läsare ska få en inblick
i hur vi tänker i branschen:
?Det är viktigt att värna mediernas trovärdighet och integritet. Detta kräver att medierna står fria och är självständiga i sin medierapportering. Låt inga misstankar uppstå hos allmänheten att utomstående otillbörligt kan påverka innehållet i, eller utöva inflytande över, det som publiceras. Se till att ingen sammanblandning kan ske av redaktionellt material och reklambudskap.
Textreklamärenden är en utgivarfråga. Det är utgivaren som har att ta ställning till, fatta beslut om, och bära ansvaret för vad som publiceras och det sätt på vilket det sker.
Det är samtidigt angeläget att alla berörda medarbetare är medvetna om
textreklamproblematiken och deltar i textreklamdiskussionerna. Det är därför av stor betydelse att den publicistiska verksamheten bedrivs med utgångspunkt i en aktiv diskussion och en etisk medvetenhet om textreklamfrågorna hos alla inblandade.
Checklista mot textreklam:
Var särskilt vaksam och kritisk vid följande situationer:
- när utomstående erbjuder idéer och förslag till material som är
sammankopplade med motprestationer i någon form
- när erbjudanden lämnas om resor och förmåner som är gratis eller kraftigt subventionerade
- när förhandslöfte om publicitet efterfrågas
- när produkter/tjänster i konsumentupplysande material redovisas. Låt det klart framgå hur urvalet ägt rum, hur produkter/tjänster blivit jämförda eller testade samt att redaktionen är avsändare. Eftersträva mångsidighet vid sådana redovisningar så att ett otillbörligt gynnande inte sker.
- när utomstående intressenter, t ex PR-byråer, lobbyister, forskare, företag, myndigheter eller organisationer, bidrar med information och upplysningar. Det gäller särskilt inom områden där lagen inskränker rätten att publicera reklam, till exempel för läkemedel, tobak, alkohol och reklam riktad till barn.
- vid publicitet kring företags, organisationers eller myndigheters verksamhet, produkter eller andra arrangemang, så att ett otillbörligt gynnande inte sker
- vid publicitet kring egen försäljning av varor och tjänster samt egna
arrangemang
- när arrangemang genomförs i samverkan med utomstående så att det, där det är relevant, framgår med vem samarbetet sker
och förutsättningarna för sam-
arbetet
- när produkter eller varu-
märken exponeras i sammanhang
som kan antas utgöra produkt-
placering.?