Med örat mot marken

Övriga2007-06-19 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När vi riksdagsledamöter besöker arbetsplatser, heter det att vi har varit ute i verkligheten. Vi brukar ha en bra bild av verkligheten genom våra barn, gamla föräldrar, arbetslösa grannar och andra vi träffar dagligen. Men arbetsplatsbesöken är viktiga för att vi ska känna till villkoren för fler människor.

Det tråkiga är att det har blivit allt svårare att komma in på olika arbetsplatser. Många företag släpper inte in politiker. När vi kommer in, lägger företagsledningen beslag på oss.



Allt mer sällan kan vi sätta oss ner och prata med de anställda. Rasterna är korta och tempot ofta så hetsigt att det inte finns möjlighet till ett meningsutbyte.

Därför blir jag lite avundsjuk på statsminister Fredrik Reinfeldt. Han har under vintern och våren besökt några kommunala arbetsplatser. Som statsminister kan han göra det i lugn och ro utan att arbetsledningen stressar på.



Vid sina besök har han träffat måltidsbiträden, vårdbiträden och andra kvinnor, som ser till att välfärden fungerar.

Det är berömvärt. Dessa kvinnor är värda att uppmärksammas. De har ett slitsamt arbete med låga löner. Många jobbar ofrivilligt deltid och för en ständig kamp för att få pengarna att räcka. De får sällan del av vidareutbildning eller annan utveckling. Deras möjligheter att påverka sin arbetssituation är ofta små.



Enligt tidningsuppgifter har Reinfeldt lyssnat på vad alla dessa kvinnor har att berätta. Jag hoppas att det inte bara går in genom ena örat och ut genom det andra utan att det också kommer att märkas i regeringens politik.

Hittills har det inte varit den gruppens villkor som har förbättrats. Snarare tvärtom!



De har fått höjd avgift till a-kassan och sänkt ersättning vid sjukdom. De är med och finansierar sänkt förmögenhets- och fastighetsskatt för den rikaste tiondelen av befolkningen och från halvårsskiftet stiger kostnaden för bilförsäkringen.

Beslutet om rätt till heltid, som socialdemokraterna tog förra året, har rivits upp.

Som lök på laxen planerar nu regeringen att införa fler karensdagar i sjukförsäkringen.

Berättade du det, Fredrik Reinfeldt, för de offentliganställda vid dina besök?



Eller är det kanske ett resultat av vad du hörde från välfärdsarbetare under din turne runtom i landet?

I så fall tror jag att du missförstått ett och annat.