Programmet för den femte upplagan av European Festival of the Night i Korpilombolo är nästan spikat. Och det är digert. Redan nu finns det preliminära programmet som sträcker sig från första december till Lucia ute på hemsidan.
- Vi har en budget på ungefär 800 000 kronor som kommer från kommun, landsting, Kulturrådet och Nordisk kulturfond, samt sponsorer. Det är ungefär samma summa som vi haft de tidigare åren, säger kulturföreningens ordförande Linnéa Nylund.
Pengarna räcker till ett sjuttiotal olika arrangemang.

I år har man - precis som tidigare - natten som huvudtema, men även vissa underteman. Sydamerika har legat som grund till festivalen ända sedan den startade i och med romanförfattaren León de Greiff, och förra året var temat Asien och Japan.
I år blickar man österut, mot Finland, samt söderut mot Tyskland och Österrike.
- Det är lätt att förstå att vi har ett finskt tema eftersom vi bor så nära gränsen. Men samtidigt känner vi att Finland inte bara är nära - det är också på något sätt långt borta. Vi vet inte så mycket om de finska kulturtraditionerna här i Sverige, och förmodligen är det likadant hos dem i Finland med Sverige. Därför har vi haft kontakt med Åboakademien och det komemr några föreläsare därifrån, berättar Linnéa Nylund.
Tyskland och Österrike har blivit ett tema tack vare nyinflyttade Korpilombolobor.
- Det har kommit några familjer från de länderna och vi tyckte att det var naturligt att presentera lite av deras kultur här på festivalen.
Det görs bland annat via joddlare, poeten Novalis och filosofen Wittgenstein.

Men Wittgenstein är inte den enda filosofen som diskuteras på festivalen.
- Vi har utökat filosofiprogrammet vid sidan av dansen, musiken, litteraturen och konsten. Och jag tror att många kommer att tycka att filosofiprogrammet vi erbjuder är intressant. Själv skulle jag inte vilja missa någon av programpunkterna där, säger Nylund och skrattar.
Vidare har man också satsat på ett reggaeband - Skaburbian Collective - som ungdomarna haft på sin önskelista länge.
- På min egen önskelista har jag haft författaren Yngve Ryd under flera år, och äntligen kommer han. Och så blir det inte mindre än två konserter med Raj Raj Band eftersom efterfrågan varit så stor. Vi vill ju att alla som önskar ska få möjlighet att höra dem, säger Nylund.

Men den internationella festivalen nöjer sig inte med dessa länder och kulturer som representerats hittills.
- Vi vill beta av fler länder och kulturer i framtiden, men vi måste ju börja någonstans, säger Nylund.