Född i Polen, död i Frankrike - älskad i hela världen. 200-årsjubileet till Frédéric Chopins minne uppmärksammas stort i Warszawa, London, Tromsö, Wien och Nantes i år. Den 21 januari inviger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth det svenska firandet av Chopinåret på Konserthuset i Stockholm.
- Chopin är en av de verkliga giganterna inom den klassiska musiken. Det är nästan ett mandomsprov för en pianist att ge sig på Chopin, det kräver en otrolig elegans i spelet för att ta sig an en så krävande tonsättare, säger Stefan Forsberg, chef för Konserthuset.

Eftersom 2010 är ett jubileumstätt år - både Mahler och Schumann står på tur att firas - har Konserthuset beslutat att koncentrera firandet till ett nedslag. Den 21 spelar Kungliga filharmonikerna och pianisten Horacio Gutierrez Chopins pianokonsert nr 1.
Samma dag hålls ett seminarium om kompositören med Boel Adler och Staffan Scheja och under en veckas tid kan besökarna se en stor utställning om Chopins liv och verk.
- Som musiker kan man inte gå förbi Chopin - man måste ut och köra på den motorvägen någon gång i sin karriär. Och den stora publiken har lätt att ta till sig hans musik för att den är så outsägligt vacker, det är så vackra melodier, ackordföljder och harmonik, säger Stefan Forsberg.

Tonsättarens dramatiska liv har också bidragit till att skapa lyster kring Chopins namn. Han var underbarnet som föddes i Polen och skrev sin första polonäs vid sju års ålder. Han lämnade sitt hemland för att söka lyckan i Frankrike - men kom att leva resten av sitt liv i exil på grund av den politiska oron i Polen.
Chopins kärlek till den sex år äldre George Sand, hans sjuklighet och för tidiga död har inspirerat mängder av böcker och filmer, bland annat Chopin mon amour med Hugh Grant och Emma Thompson. Men Stefan Forsberg tror inte att tonsättarens popularitet är särskilt beroende av hans romantiska levnadsöde.
- Musiken talar själv, det är den som går rakt in i hjärtat på människor.